Orzechy i rośliny strączkowe a ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy

Orzechy i rośliny strączkowe a ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycyOceń:
(4.33/5 z 3 ocen)
lek. Dorota Godawska
Centrum Leczenia Cukrzycy "Insumed" Kraków

Na podstawie badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji orzechów i roślin strączkowych na wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2 w populacji ogólnie zdrowych dorosłych, wykonano metaanalizę. Ocenie poddano łącznie dane z 27 badań, w których udział wzięło łącznie 501 791 uczestników.

Orzechy
Fot. pixabay.com

Zalety orzechów

Orzechy są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, witaminę E i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym oraz minerały (magnez, potas) i flawonoidy. Wykazano, że codzienna konsumpcja porcji orzechów zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i mała ilość węglowodanów powoduje mniejszą glikemię poposiłkową, gdy orzechy są dodawane do posiłku bogatego w węglowodany. I choć orzechy są wysokokaloryczne dzięki dużej zawartości tłuszczu, jednak w trakcie badań nie obserwowano przyrostu masy ciała.

Zalety roślin strączkowych

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, mikroelementów. Spożycie niesojowych roślin strączkowych skutkuje zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Powodują one również mniejszy przyrost stężenia glukozy po posiłku niż inne ziarna bogate w węglowodany.

Wiele dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych pokazuje, że dodatek orzechów do diety zmniejsza ryzyko zawału serca, ale wpływ spożycia orzechów lub roślin strączkowych na ryzyko udaru mózgu czy zachorowania na cukrzycę typu 2 nie jest dobrze poznany.

Na podstawie badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, pekan, pistacji oraz migdałów i orzeszków ziemnych) i roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, tofu) na wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2 w populacji ogólnie zdrowych dorosłych, wykonano metaanalizę. Ocenie poddano łącznie dane z 27 badań (w tym 2 badań randomizowanych i 23 badań prospektywnych), obejmujących łącznie 501 791 uczestników z krajów Ameryki Północnej, Europy i Azji.

Wyniki analizy przedstawiono w tabeli.

Ryzyko zawału serca Ryzyko udaru mózgu Ryzyko cukrzycy typu 2
spożywanie orzechów niezakończonego zgonem zakończonego zgonem
zmniejszenie o 13%
4 razy w tygodniu
po 1 porcji (28,4 g)
zmniejszenie o 22% zmniejszenie o 24% brak istotnie statystycznego wpływu
spożywanie roślin strączkowych
4 razy w tygodniu
po 1 porcji (100 g)
zmniejszenie o 14% brak istotnie statystycznego wpływu

Podsumowanie

Przeprowadzona metaanaliza potwierdza fakt znany z wcześniejszych badań, między innymi badania PREDIMED (oceniającego wpływ diety śródziemnomorskiej na ryzyko sercowo-naczyniowe) o kardioprotekcyjnym wpływie orzechów. Wykazano również korzystny wpływ spożywania roślin strączkowych na zmniejszenie ryzyka zawału serca.

Piśmiennictwo:

Afshin A., Micha R., Khatibzadeh S., Mozaffarian D.: Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2014; 100: 278–288

Data utworzenia: 30.03.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Włosi najzdrowszym narodem na świecie
    W rankingu 163 krajów pod nazwą Bloomberg Global Health Index Włochy zajmują pierwsze miejsce. To zasługa jedzenia świeżej żywności i diety śródziemnomorskiej - podkreślają media. Polska zajmuje w tym rankingu 39. miejsce.
  • Kampania „5 porcji owoców i warzyw" ma zmienić nawyki żywieniowe
    Rozpoczęła się kolejna kampania promocyjno-edukacyjna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program ten ma zachęcać do zmiany nawyków żywieniowych. Spożycie owoców i warzyw w Polsce jest dużo niższe niż zalecane minimum 400 g dziennie.
  • Do 2030 r. co trzeci dorosły Polak będzie otyły
    Do 2030 r. jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies