Spożywanie produktów bogatych w witaminę C może spowolnić postęp zaćmy – to wnioski z badania opublikowanego w czasopiśmie „Ophthalmology”.
Fot. freeimages.com
Zaćma to postępujące zmętnienie soczewki, które w konsekwencji może prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Naukowcy z Kings College w Londynie przez 10 lat śledzili progresję zaćmy u 324 par bliźniąt płci żeńskiej. Badanie to miało także odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu na rozwój tej choroby wpływają czynniki genetyczne, a w jakim czynniki środowiskowe.
Wprawdzie choroby wzroku w dużej mierze są konsekwencją starzenia się, jednak naukowcy odkryli, że czynniki środowiskowe, w tym dieta, mogą oddziaływać ochronnie.
Po 10 latach obserwacji u osób spożywających większe ilości witaminy C zaobserwowano spadek progresji zaćmy o 33%, w porównaniu z osobami, u których jej spożycie było mniejsze. Badanie wykazało także, że czynniki środowiskowe, w tym dieta, wpływały na zaćmę silniej niż czynniki genetyczne, które uzasadniały tylko 1/3 przypadków zmętnienia soczewki.
Naukowcy przypuszczają, że zwiększone spożycie witaminy C może wpływać na zwiększenie jej ilości w cieczy wodnistej oka, a to z kolei może zmniejszać ryzyko zaćmy (poprzez zapobieganie utlenianiu i mętnieniu soczewki).
Zgodnie z zaleceniami podstawowym źródłem witaminy C w omawianym badaniu były produkty żywnościowe. Bogate w witaminę C są przede wszystkim owoce: porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfruty i pomarańcze, a także warzywa: brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepa. Autorzy badania podkreślają, że uzyskane wyniki odnoszą się wyłącznie do naturalnych źródeł witaminy C, a nie do suplementów.