×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Drożdżówki ulubioną przekąską uczniów

Drożdżówki to przekąska, którą uczniowie najchętniej kupują w drodze do lub ze szkoły - wynika z badań. Słodkie bułki są wybierane dwukrotnie częściej niż owoce i dziesięciokrotnie częściej niż warzywa pakowane jako przekąski.


Fot. Pixabay.com

Jak wynika z badania instytutu ARC Rynek i Opinia, aż 63% uczniów kupuje produkty spożywcze w drodze do lub ze szkoły przynajmniej raz w tygodniu. Co czwarty uczeń (27%) nie kupuje żadnych produktów spożywczych w drodze do lub ze szkoły. Pozostali korzystają z oferty sklepów od czasu do czasu: 38% 1-2 razy w tygodniu, 11% codziennie.

Dzieci najchętniej kupują słodkie przekąski. Najczęściej wybierają drożdżówki (51%), batony, wafelki (41%), a do picia wodę (43%), soki i nektary (41%). Stosunkowo rzadko kupują napoje gazowane (26%).

Niespełna co trzeci uczeń wybiera w sklepie spożywczym kanapki, sałatki i surówki (29%), a warzywa pakowane jako przekąski co dwudziesty (5%).

Zdecydowana większość uczniów (74%) jada śniadanie przed wyjściem do szkoły. Jednak ponad jedna czwarta uczniów nie zjada żadnego posiłku przed wyjściem (26%).

Wśród uczniów podstawówek posiłki w szkole codziennie je 73%, wśród gimnazjalistów - 69%, zaś wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych - 59%.

Badanie zostało przeprowadzone w dniach 11-14 lipca, na reprezentatywnej próbie 922 mieszkańców Polski, w wieku 15-55 lat. Udział w badaniu wzięły osoby z gospodarstw domowych, w których są uczące się osoby do 18. roku życia.

Od września zmienią się zasady żywienia w szkołach - w szkolnych sklepikach uczniowie znowu będą mogli kupić m.in. drożdżówki, których sprzedaży zakazano z początkiem zeszłego roku szkolnego. Nie będą jednak mogły być zbyt słodkie ani przygotowywane z głęboko mrożonego ciasta. Nadal ważnym elementem żywienia uczniów będą kanapki.

Poza tym w ofercie sklepików znajdą się m.in. sałatki i surówki, mleko, napoje zastępujące mleko (np. sojowe i kokosowe), produkty mleczne (np. jogurty i serki homogenizowane) oraz produkty zastępujące mleczne (na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów). W sprzedaży będzie też naturalna woda mineralna nisko- lub średniomineralizowana, woda źródlana i stołowa, soki owocowe, przeciery oraz musy owocowe i warzywne bez dodatku cukrów i soli oraz niedosładzane koktajle owocowe i warzywne na bazie mleka lub napojów je zastępujących.

Nowe rozporządzenie resortu zdrowia, które wchodzi w życie wraz z początkiem nowego roku szkolnego, zmienia regulację dotyczącą sklepików i stołówek, która obowiązywała w minionym roku szkolnym. Przepisy wprowadzone przez poprzedni rząd od początku budziły wiele kontrowersji, oceniano je jako zbyt restrykcyjne - zabraniały np. kanapek z białego pieczywa i słodzenia herbaty cukrem.

01.09.2016
Zobacz także
  • Drożdżówka wraca do szkolnych sklepików
  • Białe pieczywo i kawa wrócą do szkolnych sklepików
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta