×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

W Krakowie dyskutowali o wpływie odżywiania na zdrowie

UJ CM

O tym, jak ważna dla funkcjonowania organizmu jest prawidłowa i zbilansowana dieta, dyskutowano podczas konferencji „Żywieniowe i środowiskowe uwarunkowania zdrowia”, która odbyła się 26 września w Centrum Dydaktyczno-Kongresowym Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie.

Sposób odżywiania jest nie tylko ważnym czynnikiem prewencji pierwotnej, ale także nieodzownym elementem wspomagania leczenia farmakologicznego chorób żywieniowo-zależnych. Problematyka związana z rolą żywienia w utrzymaniu homeostazy na poziomie komórkowym, narządowym i ogólnoustrojowym weszła w skład wielu kierunków studiów prowadzonych przez Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego UJCM, a w przypadku studiów „Żywienie w zdrowiu i chorobie” stała się tematem głównym.

Podczas konferencji słuchacze tego kierunku, autorzy najlepszych multimedialnych prezentacji zaliczeniowych, mieli możliwość przedstawienia ich szerokiemu gronu odbiorców, a także – poprzez wysłuchanie wykładów wybitnych specjalistów i udział w sesjach – poszerzenia wiedzy.

Pierwszy wykład zatytułowany „Problemy zdrowotne i żywieniowe osób starszych” wygłosił prorektor UJ ds. CM prof. Tomasz Grodzicki. Kolejnymi prelegentami byli dr Ewa Rychlik z warszawskiego Instytutu Żywienia i Żywności (Żywieniowe uwarunkowania zdrowia) i prof. Mirosław Grzymisławski, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu (Niedożywianie w gastroenterologii). Wykład poświęcony regularnej aktywności fizycznej wygłosił prof. Andrzej Klimek, rektor krakowskiej AWF, a o środowiskowych uwarunkowaniach zdrowia wspólny wykład poprowadzili dr Piotr Hydzik z Kliniki Toksykologii i Chorób Środowiskowych UJCM i mgr Artur Potocki z Zakładu Higieny i Dietetyki UJCM.

W drugiej części konferencji zorganizowane zostały dwie sesje referatowe: Żywieniowe uwarunkowania zdrowia (prowadzenie: dyrektor MCPK UJ dr hab. Barbara Gryglewska, dr Agnieszka Ostachowska-Gąsior, prof. Emilia Kolarzyk, dr Agata Skop-Lewandowska) i Środowiskowe uwarunkowania zdrowia (dr hab. Małgorzata Bała, dr Jadwiga Helbin). Konferencję zakończyła sesja posterowa.

29.09.2016
Zobacz także
  • 12-tygodniowy program pomaga w odchudzaniu
  • Dieta i ruch odgrywają rolę większą niż geny
  • Kochanie, ratujmy nasze dzieci
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta