×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Pączki – krótka historia

DW

Pulchny, okrągły paczek wyrabia się z ciasta drożdżowego, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie paczki nadziewa się konfiturą różaną, choć można kupić także pączki nadziewane budyniem, nadzieniem z adwokatem, bitą śmietaną, a nawet serem ricotta. Pączek powinien być także oprószony cukrem pudrem lub polany lukrem.

Pączki, tłusty czwartek
Fot. Pixabay.com

Okazuje się, że pączki były już znane w starożytnym Rzymie. Co ciekawe, wcale nie były słodkie. W Polsce początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Dopiero od XVI wieku zaczęto wyrabiać pączki na słodko.

O pączku jako jednym z tradycyjnych polskich deserów pisał Mikołaj Rej w ”Żywocie człowieka poczciwego”. Historycy wspominają także, że serwowano je na dworze króla Augusta III.

Typowy pączek z lukrem i dżemem waży około 70 g i dostarcza około 300 kcal. Oczywiście kaloryczność pączka zależy od sposobu smażenia. Najlepiej, jeśli pączek jest smażony krótko i w wysokiej temperaturze, ponieważ wtedy nie nasiąka tłuszczem. Istnieje przekonanie, że właściwie przygotowany pączek jest puszysty, lekko zapadnięty, brązowy z jasną obwódką dookoła – ponoć świadczy to o użyciu do wypieku świeżego tłuszczu.

Niestety trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!

23.02.2017
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta