Od pewnego czasu wiadomo, że sok ze świeżych buraków może być wykorzystywany w charakterze legalnego dopingu. Buraki zawierają azotany, które cechuje zdolność do zwiększania zdolności wysiłkowych sportowców. Okazuje się także, że ilość tych związków w organizmie można w łatwy sposób zwiększyć poprzez spożycie soku z buraków.
Fot. Pixabay.com
Zbadano, że azotany dostarczane wraz z pożywieniem w wyniku kontaktu z beztlenowymi bakteriami, bytującymi głównie w kryptach rozmieszczonych na powierzchni języka w jamie ustnej oraz w żołądku, przekształcają się do tlenku azotu. Z kolei tlenek azotu ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych, a to ułatwia doprowadzenie krwi, a co za tym idzie tlenu do pracujących mięśni.
Pojawiły się liczne publikacje łączące suplementację azotanami (podawanymi głównie w formie soku z buraków, ale także w formie koncentratu) z poprawą zdolności wysiłkowych. Okazuje się, że zarówno dłuższa suplementacja (trwająca 3–15 dni ), jak i podanie soku 2–3 godziny przed wysiłkiem wpływają na poprawę wydolności.
Uważa się, że powyższe korzyści zapewnia spożycie 500 ml soku z buraka. Natomiast czas trwania ćwiczeń o wysokiej intensywności, wykonywanych w sposób ciągły, w których suplementacja azotanami wydaje się skuteczna, wynosi od 5 do 30 minut.
Należy ponadto podkreślić, że obecnie Australijski Instytut Sportowy zakwalifikował sok z buraka do grupy suplementów o udowodnionej skuteczności (grupa A).
Piśmiennictwo
Jones A.M.: Dietary nitrate supplementation and exercise performance. Sports Med. 2014; 44 (Suppl. 1): 35-45.Clements W.T., Lee S.R., Bloomer R.J.: Nitrate ingestion: a review of the health and physical performance effects Nutrients 2014; 6 (11): 5224-5264.
www.ausport.gov.au