Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce nowotworu jelita grubego

Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce nowotworu jelita grubegoOceń:
DW

Związek między sposobem żywienia a rozwojem nowotworów wykazano w wielu badaniach populacyjnych. Ocenia się, że niewłaściwa dieta i nadmierne spożycie alkoholu odpowiadają za około 40% wszystkich nowotworów złośliwych.

owsianka
Fot. Pixabay.com

Do składników żywności wpływających znacząco na zdrowie należy błonnik pokarmowy, którego główne źródło w diecie stanowią produkty pełnoziarniste, kasze i płatki. Jego znaczne ilości znajdują się także w nasionach roślin strączkowych, suszonych owocach i orzechach. Zgodnie z analizą zawartość błonnika pokarmowego w warzywach waha się od 0,5 do 5,8 g/100 g produktu, a w owocach około 2,0 g/100 g produktu.

Spożycie błonnika pokarmowego a ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego

Jak wykazano, korzystne działanie błonnika w diecie wiąże się ze zwiększeniem objętości stolca i wiązaniem potencjalnych karcynogenów w świetle jelita. Należy także pamiętać, że błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.

Bakterie jelitowe natomiast wywierają wpływ na prawidłowy wzrost, różnicowanie i wymianę enterocytów w jelicie, wykazują ponadto właściwości immunomodulacyjne, wpływają na czynność motoryczną przewodu pokarmowego, a także rozkładają obecne w pożywieniu toksyny i karcynogeny.

W ramach kohortowego badania Swedish Mammography Cohort oceniono związek pomiędzy spożyciem produktów pełnoziarnistych a ryzykiem wystąpienia nowotworu złośliwego jelita grubego u 61 433 kobiet. Podczas ponad 14-letniej obserwacji ten nowotwór rozpoznano łącznie u 805 uczestniczek badania. Wykazano, że spożycie ≥4,5 porcji produktów pełnoziarnistych/dzień powodowało istotne zmniejszenie (o około 1/3) ryzyka zachorowania na raka okrężnicy, w porównaniu ze spożyciem ≤1,5 porcji/dzień. Zaobserwowano także, że u kobiet, których dieta była bogata w błonnik pokarmowy (≥13,6 g/d), ryzyko zachorowania na raka okrężnicy było o 27% niższe niż u kobiet o małym spożyciu tego składnika diety (< 7,4 g/d).

W 2011 roku w czasopiśmie „British Medical Journal” ukazało się zestawienie wyników 25 badań przeprowadzonych w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji, którymi objęto prawie 2 miliony osób, w tym 14 tys. chorych na raka jelita grubego. Na podstawie 16 badań stwierdzono, że zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego o 10 g/dzień zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o 10%.

W ramach badania The European Prospective Investigation for Cancer and Nutrition (EPIC) przebadano ponad 500 tys. osób z 10 europejskich państw (Dania, Norwegia, Szwecja, Niemcy, Holandia, Francja, Grecja, Włochy, Hiszpania oraz Wielka Brytania). Celem badania była ocena zależności pomiędzy dietą a chorobami nowotworowymi. Z badania wynika, że zwiększenie dziennego spożycia błonnika pokarmowego o 10 g zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 13%.

Oczywiście nie należy zapominać, że w profilaktyce chorób nowotworowych istotne jest także utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz aktywności fizycznej, włączenie do jadłospisu warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych oraz unikanie nadmiaru czerwonego mięsa (wraz z mięsem przetworzonym), alkoholu i soli.

Piśmiennictwo

Aune D., Chan D.S.M., Lau R. i wsp.: Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. The BMJ, 2011; 343: d6617. doi:10.1136/bmj.d6617.
Murphy N., Norat T., Ferrari P. i wsp.: Dietary fibre intake and risks of cancers of the colon and rectum in the European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC). PLoS One, 2012; 7 (6): e39361. doi: 10.1371/journal.pone.0039361.
Larsson SC., Giovannucci E., Bergkvist L. i wsp.: Whole grain consumption and risk of colorectal cancer: a population-based cohort of 60,000 women. Br. J. Cancer, 2005; 92 (9): 1803–1807.
Data utworzenia: 12.04.2017
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies