Przyczynę dny moczanowej stanowi odkładanie się w tkankach kryształów moczanu sodu. W konsekwencji dochodzi do napadowego silnego bólu oraz obrzęku zajętego stawu, zwykle z zaczerwienieniem skóry.
Fot. Pixabay.com
Dnie moczanowej (zob. opis choroby) często towarzyszą inne choroby, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze i choroba niedokrwienna serca.
Jak wynika z prospektywnego badania, opublikowanego na stronach „British Medical Journal”, dieta DASH może zmniejszać ryzyko wystąpienia dny moczanowej. W tej diecie kładzie się szczególny nacisk na duże spożycie warzyw, owoców, orzechów, nasion roślin strączkowych, ubogotłuszczowych produktów nabiałowych i produktów pełnoziarnistych. Dodatkowo zaleca się małe spożycie sodu, unikanie słodkich napojów gazowanych oraz mięsa czerwonego i produktów mięsnych przetworzonych. Dotychczas dietę DASH zalecano w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
We wspomnianej pracy przeanalizowano nawyki żywieniowe ponad 44 tys. mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat. Podczas trwającej 26 lat obserwacji dnę moczanową rozpoznano u 1731 mężczyzn. Na podstawie analizy sposobu żywienia zaobserwowano, że osoby, których dieta była najbardziej zbliżona do zaleceń diety DASH (z uwzględnieniem 8 podstawowych elementów DASH, jak duże spożycie owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych, produktów mlecznych o małej zawartości tłuszczu i produktów z pełnych ziaren oraz małe spożycie sodu, słodzonych napojów oraz mięsa czerwonego i przetworzonego), rzadziej chorowały na dnę moczanową niż te, które wybierały inny model żywienia.
Autorzy badania podkreślają, że w celu potwierdzenia związków odwrotnie proporcjonalnych między stosowaniem diety DASH a występowaniem dny moczanowej potrzebne są dalsze badania z randomizacją.