Suplementacja selenem może pomóc, ale i zaszkodzić

Suplementacja selenem może pomóc, ale i zaszkodzićOceń:
05.03.2012
healthday.com

Spożywając odpowiednie ilości selenu z pożywieniem zapewniamy naszemu organizmowi przede wszystkim właściwe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Bogatym jego źródłem są orzechy brazylijskie, ryby, drób i pszenica.

Mimo to w lutym, w czasopiśmie "Lancet", ukazała się publikacja o ewentualnych dodatkowych korzyściach oraz ryzyku związanym z nadmiernym przyjmowaniem selenu.

Jak podaje Prof. Margaret Rayman, z Uniwersytetu w Surrey w Anglii, istnieje U-kształtna zależność między spożyciem selenu a jego wpływem na zdrowie.

Jeśli zwiększymy pobór selenu z wartości bardzo niskich nasze zdrowie poprawia się. Jednak zbyt duże spożycie może być szkodliwe, a nawet toksyczne. Nadmiar selenu może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, wypadania włosów i niektórych nowotworów.

Jak podaje Prof. Rayman średnie spożycie selenu w Europie wynosi około 40 mg. Z kolei w USA jego spożycie wynosi od 93-134 mg, a znaczna jego część dostarczana jest w postaci suplementów. Jedno jest pewne - jeżeli spożywamy selen wyłącznie pochodzący z naturalnych źródeł (nie w postaci suplementów) nie grozi nam ryzyko przedawkowania tego składnika. Jedynym produktem pokarmowym, w którym ilości selenu znacznie przekracza wartość rekomendowaną są orzechy brazylijskie.

Udostępnij:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Kwas fitynowy
  • Moda na „chorobę Hashimoto”
    Rodzice otyłych dzieci próbują uzasadniać ich stan chorobą tarczycy, opierając się na źródłach internetowych. - To jest już prawie plaga w poradniach endokrynologicznych dla dzieci - mówi prof. Ewa Małecka-Tendera, pediatra i endokrynolog z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach-Ligocie.
  • „Kochanie, zabijamy nasze dziecko” z BBC do Dwójki
    TVP 2 przygotowuje polską wersję brytyjskiego programu BBC „Honey, We're Killing the Kids”, w którym eksperci zdrowego żywienia i aktywności fizycznej pomagają wybranym rodzinom wprowadzać właściwe nawyki żywieniowe.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie?
    Błonnik pokarmowy wpływa ponadto na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i glukozy we krwi oraz zwiększa wydalanie tłuszczu.
  • Wody smakowe
    Moje dziecko w trakcie upałów pije duże ilości wód smakowych. Czy są w pełni bezpieczne, czy może powinniśmy z nich zrezygnować?

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies