Zabiegi bariatryczne szansą dla wielu pacjentów

Zabiegi bariatryczne szansą dla wielu pacjentówOceń:
08.05.2012
wł.

W dniach 23–24 kwietnia 2012 w Warszawie odbyła się IV Konferencja Naukowa poświęcona Chirurgii Metabolicznej.

W ramach konferencji omówiono liczne tematy wiążące się z chirurgia bariatryczną. Pierwszy dzień poświęcony był zagadnieniom ogólnym, począwszy od omówienia problemu otyłości. Zwrócono uwagę, że na dzień dzisiejszy w Polsce 22% osób dorosłych boryka się z problemem otyłości. Wśród tej grupy pacjenci, którzy wykazują BMI powyżej 35 a dodatkowo mają inne czynniki ryzyka (czyli kwalifikowaliby się do zabiegu bariatyrycznego) stanowią aż 1200 000.

Sytuacja chirurgii bariatrycznej w Polsce przedstawia się w następujący sposób:

  • rocznie wykonuje się około 1200 zabiegów, z czego aż 89% wykonuje się metodami laparoskopowymi, a 11% stanowią operacje z dostępu brzusznego,
  • do najczęściej wykonywanych zabiegów zalicza się rękawową resekcję żołądka (41%) a następnie ominięcie żołądkowo-jelitowe (31%). Założenie regulowanej opaski żołądkowej dotyczy 25% zabiegów bariatrycznych.

W pierwszym dniu była także okazja do zapoznania się z sytuacją w poszczególnych krajach takich jak Litwa, Łotwa, Estonia, Rosja i Ukraina. Oddzielnym tematem była także ocena wiedzy lekarzy dotyczącej chirurgii otyłości w Polsce. Wyniki były dość zaskakujące, a mianowicie: im wyższy wskaźnik masy ciała tym mniejsza wiedza lekarza na temat chirurgii bariatrycznej.

Chirurgia bariatryczna staje się „pomostem” do przeszczepu u pacjentów, którzy do tej pory, z uwagi na wysokie BMI, byli dyskwalifikowani

Drugi dzień konferencji stał się okazją do zaprezentowania badań własnych poszczególnych ośrodków zajmujących się chirurgicznym leczeniem otyłości. Rozpoczęto wykładem na temat miejsca chirurgii bariatrycznej w transplantologii. Dane przedstawione przez dr hab. n. med. Wojciecha Lisika wskazują, że w Polsce na przeszczep wątroby, serca czy nerki oczekuje 2200 osób, z czego większość pacjentów to osoby z BMI większym niż 32.

Zwrócono uwagę, że w tym przypadku chirurgia bariatryczna staje się „pomostem” do przeszczepu u pacjentów, którzy do tej pory, z uwagi na wysokie BMI, byli dyskwalifikowani. Jeśli chodzi o osoby dializowane, to jest to jedyna sytuacja kiedy nadwaga i otyłość działa ochronnie. Pacjenci tacy mają znacznie lepsze rokowanie niż osoby z BMI poniżej normy. Dzieje się tak za sprawą dobrze rozwiniętej masy mięśniowej. W licznych prezentacjach pojawiał się także temat wpływu operacji bariatrycznych na cukrzycę typu 2. Znaczna większość osób cierpiących na tą chorobę uzyskuje normalizacje poziomu glukozy, bez konieczności stosowania insuliny i doustnych leków przeciwcukrzycowych, a u pozostałych osób następuje istotna poprawa.

Dzięki zabiegom bariatrycznym większość osób cierpiących na cukrzycę typu 2 uzyskuje normalizacje poziomu glukozy, bez konieczności stosowania insuliny i doustnych leków przeciwcukrzycowych, a u pozostałych osób następuje istotna poprawa

Zespół II Katedry Chirurgii Ogólnej UJ CM z Krakowa dokonał także oceny jakości życia po laparoskopowej rękawowej resekcji żołądka i laparoskopowym zabiegu wyłączeniu żołądkowego. Zwrócono uwagę, że u wszystkich osób które wypełniły kwestionariusze doszło do znaczącej poprawy samopoczucia zarówno fizycznego jak i psychicznego.

Przedstawiciele Kliniki Chirurgii Ogólnej i Transplantologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi zastanawiali się, czy są jakieś czynniki prognostyczne warunkujące utrzymanie obniżonej masy ciała po operacji bariatrycznej. Zauważono, że większy wzrost masy ciała i wskaźnika BMI po zabiegu dotyczył osób które w 18. roku życia były już otyłe.

Ciekawą prezentację przedstawił także zespół Kliniki Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej CM UMK w Bydgoszczy. Dotyczyła ona niedoborów żywieniowych po operacjach bariatrycznych. Zauważono, że niedobory składników odżywczych i mineralnych nie zawsze są konsekwencją zabiegu. Znaczna część pacjentów niedobory żywieniowe wykazywała już przed zabiegiem bariatrycznym. Taka sytuacja może być spowodowana stosowaniem różnego rodzaju diet eliminacyjnych (np. bez pieczywa), przedłużającymi się i źle zbilansowanymi dietami ubogokalorycznymi. Potwierdzałoby to także stwierdzenie niektórych specjalistów żywienia, że otyłość jest pewną formą niedożywienia. Spożywa się duże ilości kalorii, ale nie zawsze idzie za tym odpowiednia podaż składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.

Udostępnij:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Kochanie, ratujmy nasze dzieci
    Trzynastoletnia Julia waży sto kilogramów. Dwunastoletni Kuba – niewiele mniej, a jego sześcioletnia siostra też ma problem z otyłością. Widzowie telewizyjnej Dwójki od dwóch tygodni mogą oglądać pierwszy w telewizji publicznej prozdrowotny program „Kochanie, ratujmy nasze dzieci!”. I uczyć się na błędach, popełnianych przez innych.
  • Kontrola żywienia uczniów w szkołach publicznych
    W centrali NIK odbyło się spotkanie ekspertów, którzy dyskutowali o tym, jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne, w tym unijne, przeznaczone na programy żywieniowe, z trwałym pożytkiem dla zdrowia dzieci.
  • Drożdżówki ulubioną przekąską uczniów
    Drożdżówki to przekąska, którą uczniowie najchętniej kupują w drodze do lub ze szkoły - wynika z badań. Słodkie bułki są wybierane dwukrotnie częściej niż owoce i dziesięciokrotnie częściej niż warzywa pakowane jako przekąski.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
    Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.
  • Czy istnieje konkretny składnik pożywienia, który wpływa na płodność?
    Niestety nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących na to, że jakikolwiek konkretny składnik pożywienia wpływa na płodność człowieka. Istnieją jednak liczne badania, w których wykazano związek między odpowiednią dietą a płodnością.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies