W najnowszym numerze czasopisma Stroke ukazały się aktualne rekomendacje AHA (American Heart Association) i ASA (American Stroke Association), które w sposób znaczący mogą się przyczynić do ograniczenia ryzyka udaru. Zalecenia te przygotowano na podstawie przeglądu aktualnych badań klinicznych z randomizacją oraz badań obserwacyjnych.
To, czy udar wystąpi, zależy od wielu czynników. Na jedne z nich nie mamy wpływu, inne podlegają modyfikacji. Czynniki niemodyfikowalne to m.in. wiek, mała urodzeniowa masa ciała, rasa, pochodzenie etniczne i podatność genetyczna. Ryzyko udaru zwiększa się wraz z wiekiem i znacznie częściej występuje po 55. roku życia, częściej też dotyczy mężczyzn i osób, u których wywiad rodzinny w kierunku udaru mózgu jest dodatni.
Do czynników ryzyka, na które mamy wpływ, zalicza się: skuteczne leczenie nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, cukrzycy, miażdżycy, otyłości, stosowanie odpowiedniej diety, a także zaprzestanie palenia papierosów i ograniczenie spożycia alkoholu.
Poniżej znajdują się rekomendacje dotyczące najważniejszych czynników modyfikowalnych
- Stosuj dietę śródziemnomorską lub dietę DASH i uzupełniaj ją orzechami (najlepiej mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów).
- Ogranicz spożycie sodu i zwiększ spożycie potasu.
- Bądź aktywny fizycznie. U zdrowych osób zaleca się wykonywanie ćwiczeń o umiarkowanym lub intensywnym natężeniu przynajmniej przez 40 minut dziennie 3–4 razy w tygodniu.
- Kontroluj swoje ciśnienie tętnicze – nie tylko u lekarza, ale także regularnie w warunkach domowych. Jeśli zażywasz leki na nadciśnienie, pozwoli to monitorować skuteczność leczenia.
- Postaraj się zrezygnować z palenia papierosów – z problemem tym zwróć się do lekarza, pomocna może być farmakoterapia.