×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Europejskie restauracje muszą informować o alergenach w potrawach

Wszystkie europejskie placówki gastronomiczne muszą informować od 13 grudnia o obecności w potrawach typowych alergenów, w tym skorupiaków i mięczaków - informuje serwis BBC News/Health.

Nowe ogólnoeuropejskie regulacje zobowiązują restauratorów, pracowników kawiarni czy barów szybkiej obsługi do podawania składu oferowanych produktów jeżeli zawierają alergeny. Informacja powinna być wyraźnie podana w menu, na etykiecie albo kelner powinien być w stanie wyjaśnić, co wchodzi w skład produktu - nie można zasłaniać się niewiedzą. Także produkty paczkowane w supermarketach powinny być odpowiednio oznakowane.

Chodzi o orzechy (arachidowe, laskowe, włoskie, makadamii, migdały), mleko, jaja, seler, gluten (zawarty w pszenicy, soi, orkiszu, życie i jęczmieniu), soję, łubin, ziarna sezamu, ślimaki lądowe, owoce morza (małże, homary, kraby, krewetki, ośmiorniczki) a także dwutlenek siarki stosowany jako konserwant w przypadku suszonych owoców, produktów mięsnych napojów, warzyw i alkoholi.

Spożycie alergenu może wywołać u uczulonej osoby wysypkę, jednak czasami występuje groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny ze znacznym spadkiem ciśnienia tętniczego oraz dusznością. Tylko w Wielkiej Brytanii około 5000 uczulonych na pokarmy osób z powodu poważnej reakcji alergicznej musi co roku być hospitalizowanych, a dziesięć umiera.

Dla szczególnie uczulonych (często na kilka alergenów) każda wizyta w restauracji czy barze może być niebezpieczna dla życia, jeśli nie wiedzą, jaki jest skład potraw.

Zdaniem wypowiadających się dla BBC specjalistów dzięki nowym regulacjom obroty placówek gastronomicznych mogą wzrosnąć, ponieważ konsumenci będą się czuli bezpieczniej i chętniej skorzystają z ich oferty.

16.12.2014
Zobacz także
  • Alergia na orzeszki ziemne (arachidowe)
  • Alergia pokarmowa
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta