×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Niepokojąco spada spożycie warzyw i owoców w Polsce

Zbigniew Wojtasiński

W ostatnich latach przestało rosnąć i zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie – alarmowali w piątek specjaliści podczas konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

„Jeśli chodzi o wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych, to po okresie wielu sukcesów nadal mamy w naszym kraju jeszcze wiele do zrobienia” – powiedział dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Mirosław Jarosz. Dodał, że warzyw i owoców jemy za mało i zbyt rzadko. Za to za dużo spożywamy soli, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych.

Z przedstawionych na konferencji danych GUS wynika, że w latach 2002-2012 spożycia owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9 kg. Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg.

Dietetyk Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska powiedziała, że Polacy jedzą dużo ziemniaków, które na ogół w statystykach nie są zaliczane do warzyw, podobnie jak inne bulwy zawierające skrobie, np. maniok.

Za w pełni wartościowe uznawane są natomiast soki owocowe bez dodatku cukru, których wartości odżywcze są zbliżone do świeżych owoców. Jednak ich spożycie również spada. Według danych GUS, przeciętny Polak spożył w 2006 r. 1, 1 litrów soków owocowych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,86 litra.

Rocznie każdy z nas spożywa średnio 10,3 litrów soków owocowych, czyli poniżej 30 ml dziennie. Dla porównania: Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów.

Równie źle wypada porównanie konsumpcji warzyw i owoców. Z danych przedstawionych na konferencji wynika, że dzienne spożycie świeżych warzyw i owoców (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza u nas 250 g, podczas gdy w średnia w Europie przekracza 600 g. Nawet po wliczeniu ziemniaków i przetworów owocowo-warzywnych spożycie warzyw i owoców w Polsce ledwie sięga 440 g dziennie.

„Jesteśmy tym zaniepokojeni, ponieważ nauka ma mocne dowody na to, że warzywa i owoce w ilości co najmniej 400 g dziennie znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, jak również wiele innych chorób, szczególnie takich jak nadciśnienie tętnicze krwi i cukrzyca” – podkreślił prof. Mirosław Jarosz.

Według prof. Longiny Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia najwięcej jest dowodów na to, że spożywanie warzyw i owoców chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, przede wszystkim przed nadciśnieniem tętniczym, zawałami sercaudarami mózgu. Jest też wiele badań sugerujących, że taka dieta zmniejszy również ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, takie jak rak żołądka, trzustki, jelita grubego oraz przełyku.

„Nieprawidłowa dieta oraz otyłość i nadwaga zwiększają ryzyko nowotworów od 30 do 70 proc. w zależności do poszczególnych ich typów” – twierdzi prof. Jarosz. Niewłaściwa dieta to przede wszystkim zbyt małe spożycie warzyw i owoców oraz za duża konsumpcja tłuszczów nasyconych (zwierzęcych) oraz cukrów prostych.

Według specjalisty, warzywa i owoce trzeba spożywać w jak największych ilościach i jak najczęściej w ciągu dnia, najlepiej przy każdym posiłku. „Najnowsze doniesienia wykazały, że spożywanie od 1 do 3 porcji tych produktów zmniejsza ryzyko nowotworu, zawału serca i udaru mózgu o 14 proc. Od 5 do 7 porcji warzyw i owoców obniża je o 36 proc, a ponad 7 porcji – o 42 proc.” – dodaje.

Za jedna porcję uznaje się produkty o wadze 80-100 g; może to być jabłko średniej wielkości, banan, duża mandarynka albo 7 truskawek lub 5 śliwek. „Jedną porcją warzyw i owoców nie jest kanapka z wędliną, na której spoczywa jedynie plasterek ogórka i pomidora” – podkreśla dr Kozioł-Kozakowska.

Prof. Jarosz wyjaśnia, że często spożycie warzyw i owoców pozwala utrzymać w organizmie i we krwi wysoki i stały poziom korzystnych dla zdrowia substancji, w tym przede wszystkim antyoksydantów i odpowiednie pH.

Z badań trwających ponad 8 lat i przeprowadzonych w 8 krajach europejskich wynika, że każda porcja warzyw i owoców o wadze 80 g, o 4 proc. zmniejsza ryzyko zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Osiem takich porcji dziennie obniża je o 22 proc. - powiedziała prof. Kłosiewicz-Latoszek.

Według Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, aż 62 proc. Polaków nie spożywa codziennie warzyw i owoców. Jedynie 2 proc. naszych rodaków sięga po nie codziennie i zgodnie z zaleceniami, czyli co najmniej 400 g na dobę.

09.03.2015
Zobacz także
  • Dieta 50+
  • Dieta w wieku 40–50 lat
  • Dieta w wieku 20–40 lat
  • Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe?
  • Zasady zdrowego żywienia
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta