Otyłość jest uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Badania z ostatnich lat wskazują również na jej związek z innymi chorobami, takimi jak: nadżerkowe zapalenie przełyku, rak okrężnicy, rak przełyku i choroby pęcherzyka żółciowego. Dotychczas nie ustalono jednak związku otyłości z innymi (poza rakiem okrężnicy) chorobami dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
W marcowym czasopiśmie "The American Journal of Gastroenterology" ukazała się praca przedstawiająca pierwsze badanie, które miało na celu znalezienie odpowiedzi na pytanie czy istnieję związek między występowaniem otyłości a zespołem jelita drażliwego (ZJD).
W większości badań klinicznych wskaźnikiem otyłości jest BMI, jednak w powyższej pracy autorzy wskazują, że kluczowe jest jednak rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, a objętość trzewnej tkanki tłuszczowej (czyli tkanki tłuszczowej, która odkłada się głęboko między narządami w jamie brzusznej) ma najistotniejsze znaczenie w patogenezie wielu chorób. W związku z tym do badania włączono wyłącznie osoby, u których wykonano tomografię komputerową (TK) brzucha w latach 2012–2013 (ostatecznie do badania włączono 336), na podstawie której możliwa była ocena objętości trzewnej tkanki tłuszczowej (visceral adipose tissue – VAT) i podskórnej tkanki tłuszczowej (subcutaneous adipose tissue – SAT). Ponadto dodatkowo oceniono takie parametry, jak BMI i obwód pasa. U wszystkich osób przeprowadzono wywiad telefoniczny na podstawie którego zidentyfikowano 67 osób spełniających kryteria ZJD. Ostatecznie do badania włączono 67 osób z ZJD, stanowiących grupę badaną oraz 269 osób zdrowych, stanowiących grupę kontrolną.
Badanie wykazało, że otyłość trzewna, mierzona jako objętość VAT i stosunek objętości trzewnej tkanki tłuszczowej do objętości podskórnej tkanki tłuszczowej (VAT/SAT) oraz obwód pasa są ściśle związane w ryzykiem ZJD, szczególnie postaci biegunkowej tej choroby. W uproszczeniu, im większa ilość wisceralnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie większy obwód pasa, tym większe ryzyko wystąpienia ZJD. Co ciekawe, zależności takiej nie wykazano w stosunku do BMI ani objętości podskórnej tkanki tłuszczowej (SAT).