×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Otyłość a zespół jelita drażliwego

Lek. med. Władysław Januszewicz
Opracowano na podstawie: Lee C.G., Lee J.K., Kang Y.S. i wsp.: Visceral abdominal obesity is associated with an increased risk of irritable bowel syndrome. Am. J. Gastroenterol, 2015; 110 (2): 310–319
mp.pl/gastrologia

Otyłość jest uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Badania z ostatnich lat wskazują również na jej związek z innymi chorobami, takimi jak: nadżerkowe zapalenie przełyku, rak okrężnicy, rak przełyku i choroby pęcherzyka żółciowego. Dotychczas nie ustalono jednak związku otyłości z innymi (poza rakiem okrężnicy) chorobami dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

W marcowym czasopiśmie "The American Journal of Gastroenterology" ukazała się praca przedstawiająca pierwsze badanie, które miało na celu znalezienie odpowiedzi na pytanie czy istnieję związek między występowaniem otyłości a zespołem jelita drażliwego (ZJD).

W większości badań klinicznych wskaźnikiem otyłości jest BMI, jednak w powyższej pracy autorzy wskazują, że kluczowe jest jednak rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, a objętość trzewnej tkanki tłuszczowej (czyli tkanki tłuszczowej, która odkłada się głęboko między narządami w jamie brzusznej) ma najistotniejsze znaczenie w patogenezie wielu chorób. W związku z tym do badania włączono wyłącznie osoby, u których wykonano tomografię komputerową (TK) brzucha w latach 2012–2013 (ostatecznie do badania włączono 336), na podstawie której możliwa była ocena objętości trzewnej tkanki tłuszczowej (visceral adipose tissue – VAT) i podskórnej tkanki tłuszczowej (subcutaneous adipose tissue – SAT). Ponadto dodatkowo oceniono takie parametry, jak BMI i obwód pasa. U wszystkich osób przeprowadzono wywiad telefoniczny na podstawie którego zidentyfikowano 67 osób spełniających kryteria ZJD. Ostatecznie do badania włączono 67 osób z ZJD, stanowiących grupę badaną oraz 269 osób zdrowych, stanowiących grupę kontrolną.

Badanie wykazało, że otyłość trzewna, mierzona jako objętość VAT i stosunek objętości trzewnej tkanki tłuszczowej do objętości podskórnej tkanki tłuszczowej (VAT/SAT) oraz obwód pasa są ściśle związane w ryzykiem ZJD, szczególnie postaci biegunkowej tej choroby. W uproszczeniu, im większa ilość wisceralnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie większy obwód pasa, tym większe ryzyko wystąpienia ZJD. Co ciekawe, zależności takiej nie wykazano w stosunku do BMI ani objętości podskórnej tkanki tłuszczowej (SAT).

22.04.2015
Zobacz także
  • Konsekwencje otyłości
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Zespół jelita drażliwego
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Zespół jelita drażliwego
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Gazy jelitowe
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta