Coraz powszechniejsze staje się stosowanie diety bezglutenowej bez żadnych medycznych wskazań. Prawdopodobnie ma to związek z popularnością książki amerykańskiego kardiologa Williama Davisa „Dieta bez pszenicy”. Wcześniej podobną popularnością cieszyły się inne diety, takie jak np. ubogowęglowodanowa dieta Atkinsa, dieta białkowa lub dieta niełączenia (tzn. białka i węglowodany oddzielnie).
Podobnie jak inne mody na cudowne diety moda na dietę bezglutenową prawdopodobnie przeminie. Nim tak się stanie, warto wiedzieć, że dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, choć zwykle jest droższa niż zwykła dieta.1 Problemem może być natomiast niekontrolowane stosowanie diety bezglutenowej, zwłaszcza jeżeli dotyczy małych dzieci lub młodzieży w wieku pokwitaniowym.
Jednak korzyści ze stosowania diety bezglutenowej, w porównaniu z dietą zawierającą gluten, u zdrowej osoby nie są jasne. Niewątpliwie na popularności diety bezglutenowej zyskują osoby faktycznie wymagające jej przestrzegania. Zdecydowanie łatwiej jest kupić produkty bezglutenowe. Większa jest też szansa na danie bezglutenowe w restauracji, barze czy kawiarni.
Powyższy tekst stanowi fragment artykułu "Komentarz do wytycznych BSG dot. rozpoznawania i leczenia celiakii" zamieszczonego w serwisie mp.pl/gastrologia