Amerykańska agencja ds. żywności i leków (FDA - Food and Drug Administration) uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu 3 lat muszą zostać wycofane - podał we wtorek internetowy serwis BBC.
Według FDA częściowo uwodornione (utwardzone) oleje roślinne, będące głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans, nie są już "ogólnie uznawane za bezpieczne" (GRAS - generally recognized as safe). Na zaprzestanie ich stosowania producenci będą mieli trzy lata.
Wprowadzenie zakazu będzie według FDA miało wpływ na zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób serca. Spożycie przemysłowych tłuszczów typu trans zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a także może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2.
Uwodornienie zwiększa trwałość olejów roślinnych; dlatego też w tej przetworzonej postaci stosowane są dla przedłużenia czasu przechowywania produktów oraz w produkcji wyrobów piekarniczych, jak krakersy, ciasta, ciastka czy herbatniki.
Spożycie tłuszczów typu trans wzrosło w latach 70., kiedy popularność zdobyły margaryny. Do popularnych produktów zawierających niezdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans należą frytki, gdyż tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze, zwłaszcza gdy tłuszcze są używane wielokrotnie.
Chociaż producenci żywności od 2006 r. mają obowiązek umieszczania informacji o tłuszczach typu trans na opakowaniach produktów, zdaniem ekspertów ds. zdrowia Amerykanie wciąż spożywają za dużo tych niezdrowych tłuszczów, mimo iż sama FDA ocenia, że od wprowadzenia wymogu informowania spożycie ich w USA zmalało o 78%.
Okres 3 lat to czas kiedy firmy będą musiały tak przeformułować produkty, aby nie zawierały częściowo uwodornionych olejów. Należy jednak wspomnieć, że istnieje możliwość złożenia wniosku do FDA w celu umożliwienia ich konkretnego zastosowania. Po tym okresie, częściowo uwodornione oleje nie będą mogły być dodawane do żywności, o ile ich użycie nie będzie zatwierdzone przez FDA.
Wiele firm już pracuje nad wyeliminowaniem częściowo uwodornionych olejów z przetworzonej żywności a FDA spodziewa się, że wielu producentom uda się wyeliminować je przed trzyletnim terminem.
Obecnie produkty mogą być oznaczone jako nie zawierające kwasów tłuszczowych trans, jeśli zawierają mniej niż 0,5 g tłuszczów trans w jednej porcji produktu.
W Danii od 2003 r. zakazano stosowania niemal wszystkich tłuszczów typu trans, a w Wielkiej Brytanii od 2005 r. nawołuje się do wprowadzenia takiego zakazu.