×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

USA - zakaz stosowania tłuszczów typu trans

fda.gov, PAP

Amerykańska agencja ds. żywności i leków (FDA - Food and Drug Administration) uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu 3 lat muszą zostać wycofane - podał we wtorek internetowy serwis BBC.

Według FDA częściowo uwodornione (utwardzone) oleje roślinne, będące głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans, nie są już "ogólnie uznawane za bezpieczne" (GRAS - generally recognized as safe). Na zaprzestanie ich stosowania producenci będą mieli trzy lata.

Wprowadzenie zakazu będzie według FDA miało wpływ na zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób serca. Spożycie przemysłowych tłuszczów typu trans zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a także może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2.

Uwodornienie zwiększa trwałość olejów roślinnych; dlatego też w tej przetworzonej postaci stosowane są dla przedłużenia czasu przechowywania produktów oraz w produkcji wyrobów piekarniczych, jak krakersy, ciasta, ciastka czy herbatniki.

Spożycie tłuszczów typu trans wzrosło w latach 70., kiedy popularność zdobyły margaryny. Do popularnych produktów zawierających niezdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans należą frytki, gdyż tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze, zwłaszcza gdy tłuszcze są używane wielokrotnie.

Chociaż producenci żywności od 2006 r. mają obowiązek umieszczania informacji o tłuszczach typu trans na opakowaniach produktów, zdaniem ekspertów ds. zdrowia Amerykanie wciąż spożywają za dużo tych niezdrowych tłuszczów, mimo iż sama FDA ocenia, że od wprowadzenia wymogu informowania spożycie ich w USA zmalało o 78%.

Okres 3 lat to czas kiedy firmy będą musiały tak przeformułować produkty, aby nie zawierały częściowo uwodornionych olejów. Należy jednak wspomnieć, że istnieje możliwość złożenia wniosku do FDA w celu umożliwienia ich konkretnego zastosowania. Po tym okresie, częściowo uwodornione oleje nie będą mogły być dodawane do żywności, o ile ich użycie nie będzie zatwierdzone przez FDA.

Wiele firm już pracuje nad wyeliminowaniem częściowo uwodornionych olejów z przetworzonej żywności a FDA spodziewa się, że wielu producentom uda się wyeliminować je przed trzyletnim terminem.

Obecnie produkty mogą być oznaczone jako nie zawierające kwasów tłuszczowych trans, jeśli zawierają mniej niż 0,5 g tłuszczów trans w jednej porcji produktu.

W Danii od 2003 r. zakazano stosowania niemal wszystkich tłuszczów typu trans, a w Wielkiej Brytanii od 2005 r. nawołuje się do wprowadzenia takiego zakazu.

22.06.2015
Zobacz także
  • Kwasy tłuszczowe trans
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
  • Tłuszcze
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta