×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zwykłe restauracje gorsze od fast foodów

DW
European Journal of Clinical Nutrition

Ostatnie badanie opublikowane w "European Journal of Clinical Nutrition" wskazuje, że wybieranie tradycyjnych restauracji, w zamian za posiłek fast food, nie zawsze jest korzystne dla zdrowia. Okazuje się, że jedząc w tradycyjnej restauracji spożywa się więcej soli i cholesterolu niż w fast foodach.

Fot. Jakub Kapusnak/foodiesfeed.com

Do analizy włączono dane około 19 tys. dorosłych Amerykanów (pozyskane w latach 2003-2010 z badania National Health and Nutrition Examination Survey), dotyczące spożycia wszystkich posiłków i napojów w ciągu dnia, oraz informacje odnośnie miejsca ich spożycia: dom, tradycyjna restauracja czy restauracja fast food.

Z analizy wynika, że osoby stołujące się poza domem, niezależnie czy w tradycyjnej restauracji czy restauracji fast food, spożywają około 190 kcal więcej w ciągu doby, w porównaniu do osób stołujących się w domu.

Co ciekawe, jedzenie w tradycyjnej restauracji dostarczało więcej soducholesterolu, niż posiłki w fast foodach, a różnica ta była znamienna statystycznie. Badanie wykazało również, że branie jedzenia z tradycyjnej restauracji „na wynos” może być korzystniejsze niż jedzenie tego posiłku w restauracji. W restauracji spożywało się więcej kalorii, tłuszczu ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz sodu. Wytłumaczeniem jest fakt, że jedzenie w restauracji często łączy się ze spotkaniem towarzyskim, a miła i relaksująca atmosfera sprzyja spożyciu większej ilości jedzenia.

Nie należy pominąć także faktu, że posiłki w tradycyjnej restauracji dostarczały więcej kwasów omega-3, witaminy B6, witaminy E, magnezu, potasu i cynku a ponadto mniej cukru, w porównaniu do posiłków serwowanych w restauracji fast food.

Autor badania ma nadzieję, że uzyskane wyniki będą zachęcać ludzi do samodzielnego przygotowania posiłków w domu. Trzeba jednak pamiętać, że nadal będą osoby lubiące stołować się poza domem. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem będzie przyniesienie części posiłku do domu i zjedzenie go w następnym dniu.

22.07.2015
Zobacz także
  • Posiłki poza domem – co wybierać?
  • Dieta o bardzo niskiej energetyczności (VLCD)
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta