Dodatek ekstraktu z żurawiny do karmy myszy z nowotworem jelita grubego przyczynia się do zmniejszenia zarówno ilości, jak i wielkość guzów. To odkrycie może pomóc nam zrozumieć potencjał terapeutyczny ukryty w tych owocach.
Fot. flickr.com via photopin (license)
W poprzednich badaniach laboratoryjnych zespół profesor Catherine Neto zaobserwował, że pewne składniki dostarczane z ekstraktem z żurawiny mogą selektywnie zabijać komórki nowotworowe.
Zidentyfikowano kilka związków, które wydawały się obiecujące. Brakowało jednak potwierdzenia tych obserwacji na modelach zwierzęcych. Na drodze współpracy z Hang Xiao i jego zespołem (University of Massachusetts, Amherst) udało się wyhodować mysi model nowotworu jelita grubego będącego konsekwencją zapalenia jelita grubego.
Kontynuując prace, zespół profesor Neto przygotował 3 sproszkowane ekstrakty z żurawiny: ekstrakt z całych owoców żurawiny, ekstrakt zawierający wyłącznie polifenole pochodzące z żurawiny oraz ekstrakt zawierający wyłącznie niepolifenolowe składniki żurawiny. Liczne prace wskazują, że polifenole wykazują przeciwzapalne właściwości, dlatego zespół Neto chciał sprawdzić ich udział w terapeutycznym działaniu wyciągu z żurawiny.
Podczas badania naukowcy mieszali poszczególne ekstrakty z żurawiny z karmą myszy. Dodatek ekstraktu nie spowodował rezygnacji ze spożywania karmy a kwaśny smak był niezauważalny przez zwierzęta. Po 20 tygodniach zaobserwowano, że u myszy, które otrzymywały ekstrakt z całych owoców żurawiny, wielkość i ilość guzów zmniejszyła się o połowę w porównaniu do myszy, które nie otrzymywały karmy z dodatkiem owocu. Pozostałe ekstrakty także wykazywały się skutecznością, aczkolwiek w przypadku ekstraktu z całych owoców żurawiny działanie było najlepsze.
Naukowcy wyjaśniają, że może to wynikać z synergistycznego działania składników polifenolowych i niepolifenolowych w żurawinie. Ponadto ekstrakt z żurawiny obniżał stężenie parametrów stanu zapalnego u myszy, tzw. interleukin (IL-1 i IL-6).
Ilość żurawiny, którą naukowcy podawali myszom, odpowiadała 1 filiżance owoców na dzień. Naukowcy nie są pewni, czy takie korzystne efekty można by osiągnąć pijąc sok z żurawiny, w którym brak jest pewnych składników znajdujących się w skórce.
Obecnie Catherine Neto wraz zespołem izoluje pojedyncze składniki żurawiny odpowiedzialne za jej przeciwnowotworowe właściwości. W celu lepszego zrozumienie co dzieje się ze składnikami żurawiny podczas trawienia, naukowcy analizują także produkty powstałe na skutek metabolizmu.