×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Żurawina pomocna w leczeniu raka jelita grubego

DW
eurekalert.org

Dodatek ekstraktu z żurawiny do karmy myszy z nowotworem jelita grubego przyczynia się do zmniejszenia zarówno ilości, jak i wielkość guzów. To odkrycie może pomóc nam zrozumieć potencjał terapeutyczny ukryty w tych owocach.


Fot. flickr.com via photopin (license)


W poprzednich badaniach laboratoryjnych zespół profesor Catherine Neto zaobserwował, że pewne składniki dostarczane z ekstraktem z żurawiny mogą selektywnie zabijać komórki nowotworowe.

Zidentyfikowano kilka związków, które wydawały się obiecujące. Brakowało jednak potwierdzenia tych obserwacji na modelach zwierzęcych. Na drodze współpracy z Hang Xiao i jego zespołem (University of Massachusetts, Amherst) udało się wyhodować mysi model nowotworu jelita grubego będącego konsekwencją zapalenia jelita grubego.

Kontynuując prace, zespół profesor Neto przygotował 3 sproszkowane ekstrakty z żurawiny: ekstrakt z całych owoców żurawiny, ekstrakt zawierający wyłącznie polifenole pochodzące z żurawiny oraz ekstrakt zawierający wyłącznie niepolifenolowe składniki żurawiny. Liczne prace wskazują, że polifenole wykazują przeciwzapalne właściwości, dlatego zespół Neto chciał sprawdzić ich udział w terapeutycznym działaniu wyciągu z żurawiny.

Podczas badania naukowcy mieszali poszczególne ekstrakty z żurawiny z karmą myszy. Dodatek ekstraktu nie spowodował rezygnacji ze spożywania karmy a kwaśny smak był niezauważalny przez zwierzęta. Po 20 tygodniach zaobserwowano, że u myszy, które otrzymywały ekstrakt z całych owoców żurawiny, wielkość i ilość guzów zmniejszyła się o połowę w porównaniu do myszy, które nie otrzymywały karmy z dodatkiem owocu. Pozostałe ekstrakty także wykazywały się skutecznością, aczkolwiek w przypadku ekstraktu z całych owoców żurawiny działanie było najlepsze.

Naukowcy wyjaśniają, że może to wynikać z synergistycznego działania składników polifenolowych i niepolifenolowych w żurawinie. Ponadto ekstrakt z żurawiny obniżał stężenie parametrów stanu zapalnego u myszy, tzw. interleukin (IL-1 i IL-6).

Ilość żurawiny, którą naukowcy podawali myszom, odpowiadała 1 filiżance owoców na dzień. Naukowcy nie są pewni, czy takie korzystne efekty można by osiągnąć pijąc sok z żurawiny, w którym brak jest pewnych składników znajdujących się w skórce.

Obecnie Catherine Neto wraz zespołem izoluje pojedyncze składniki żurawiny odpowiedzialne za jej przeciwnowotworowe właściwości. W celu lepszego zrozumienie co dzieje się ze składnikami żurawiny podczas trawienia, naukowcy analizują także produkty powstałe na skutek metabolizmu.

24.08.2015
Zobacz także
  • Rak jelita grubego - przyczyny, objawy, leczenie i rokowania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta