×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Niewłaściwe nawyki żywieniowe zwiększają wrażliwość na ból

DW

Niewłaściwe nawyki żywieniowe u osób otyłych zwiększają wrażliwość na ból – tak wynika z amerykańskiego badania, w którym analizowano zależność pomiędzy dietą i zawartością tłuszczu w organizmie a odczuwaniem bólu.

Profesor Charles Emery (Ohio State University Columbus) twierdzi, że „wskaźnik masy ciała, nawyki żywieniowe oraz wrażliwość na ból są ewidentnie powiązane. W szczególności osoby charakteryzujące się większym BMI i zwykle spożywające pokarmy ubogobłonnikowe są bardziej narażone na częstsze odczuwanie bólu”. Takie wnioski przedstawił na IX Kongresie European Pain Federation EFIC, który odbył się w Wiedniu w dniach 3–5 września.

W ramach badania obliczono BMI około 100 dorosłych uczestników i oceniono ich nawyki żywieniowe. Do oceny nawyków żywieniowych zastosowano tzw. wskaźnik zdrowego jedzenia (healthy eating index – HEI). Osoby, które spożywały więcej zdrowej żywności, czyli takiej, która zawierała więcej przeciwutleniaczy i mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, zdobyła większą liczbę punktów w HEI. Następnie uczestnicy oceniali swoją wrażliwość na ból za pomocą specjalnego kwestionariusza. Okazało się, że wrażliwość na ból zwiększała się wraz ze wskaźnikiem masy ciała BMI.

Zależność tę można wyjaśnić w następujący sposób. Osoby otyłe charakteryzują się wzmożonym przebiegiem procesów zapalnych w organizmie, którego efektem jest zwiększone stężenie cytokin prozapalnych w organizmie. Przypuszcza się, iż nasilenie procesów zapalnych wiąże się także z większą wrażliwością na ból. Dlatego też zbilansowana dieta, zawierająca składniki zmniejszające parametry stanu zapalnego, może wpływać także na poziom odczuwania bólu.

W tym kontekście uzasadnione jest spożywanie świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych, oraz regularne spożycie tłustych ryb morskich, zawierających kwasy tłuszczowe omega 3.

Warto podkreślić także, że występowanie bólu nie było związane z zapaleniem stawów ani innymi chorobami przebiegającymi z dokuczliwym bólem.

Piśmiennictwo:

EFIC Abstract Emery i wsp.: Dietary intake mediates the relationship between body fat and pain
24.09.2015
Zobacz także
  • Zasady zdrowego żywienia
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta