Zaśnięcie po obfitym wieczornym posiłku może przysporzyć trudności. Ale niełatwo jest usnąć także z pustym żołądkiem. Zalecenia dotyczące spożycia ostatniego posiłku wskazują na konieczność zjedzenia kolacji ok. 2–3 godzin przed snem. A co w sytuacji, jeśli głód pojawi się ponownie?
National Sleep Foundation (amerykańska organizacja, która zajmuje się badaniem fizjologi i zaburzeń snu) dopuszcza zjedzenie niewielkiej przekąski na 45 min przed położeniem się do łóżka.
Fot. iStockphoto
Co w takim razie zjeść w ramach wieczornej przekąski?
- Garść migdałów z połówką banana, które dostarczą melatoniny, hormonu regulującego rytm okołodobowy i ułatwiającego zasypianie.
- Pełnoziarniste pieczywo chrupkie z dodatkiem masła orzechowego. Dla tych, którzy nie przepadają za amerykańskim masłem orzechowym, alternatywą może być pasta z pestek dyni i słonecznika. Prosta w przygotowaniu i smaczna. Potrzebne będą: 100 g nasion słonecznika, 100 g pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzecha włoskiego, sól i mały ząbek czosnku.
Nasiona słonecznika i pestki dyni namoczyć na noc w wodzie. Rano przepłukać je gorącą wodą i rozdrobnić z czosnkiem w blenderze. Następnie dodać sól, oliwę i ponownie rozdrobnić. Tak przygotowana pasta, nadaje się do spożycia. - Masło orzechowe, pestki dyni, nasiona słonecznika zawierają tryptofan czyli aminokwas, którego przemiany są źródłem serotoniny. Serotonina współdziałając z melatoniną reguluje sen.
- Ciepłe mleko, jako doskonałe źródło wapnia, magnezu i tryptofanu.
- Kubek bezkofeinowej, ziołowej herbaty. Jednym ze składników takiego naparu może być popularny surowiec w przemyśle piwowarskim czyli szyszki chmielu, które mają działanie nasenne. Należy jednak pamiętać, aby w herbacie nie znalazł się imbir, który może działać pobudzająco.
- Miseczka pełnoziarnistego musli lub owsianki z mlekiem, które dostarczą magnezu, węglowodanów złożonych, wapnia i melatoniny.
- Niewielka kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem pieczonego mięsa z indyka bądź z żółtym serem. Zarówno mięso z indyka jak i ser żółty to źródło tryptofanu.
Są również substancje, które niekorzystnie wpływają na sen. Zalicza się tu substancje stymulujące, takie jak zawarta w kawie i napojach energetyzujących kofeina czy też w herbacie – teofilina. Alkohol, choć może ułatwić zaśnięcie, to zdecydowanie pogarsza jakość snu, który staję się płytszy i przerywany.
Piśmiennictwo:
National Sleep FoundationPrzepis na pastę z pestek dyni i nasion słonecznika zaczerpnięty z bloga „Pieprzny smaczek”