×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zdrowy makaron

DW
American Society for Microbiology

U osób spożywających makaron wzbogacony w ß-glukan zaobserwowano wzrost populacji korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym oraz zahamowanie rozwoju niekorzystnych dla zdrowia bakterii. Ponadto odnotowano zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL. Badanie to jest częścią większego projektu, który ma na celu zidentyfikowanie potencjalnych prebiotyków, czyli produktów, które sprzyjają namnażaniu się korzystnej mikroflory jelitowej. Badanie opublikowano 18 września w czasopiśmie Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego „Applied and Environmental Microbiology”.


Fot. foodiesfeed.com

ß-glukan to polisacharyd należący do tych składników błonnika pokarmowego, których organizm nie jest w stanie strawić. Może być on jednak rozłożony przez niektóre bakterie bytujące w naszym przewodzie pokarmowym. Znajduje się głównie w ścianach komórkowych bakterii; jest także składnikiem ziaren owsa i jęczmienia [występuje więc w makaronach owsianym i jęczmiennym, które można kupić m.in. w sklepach ze zdrową żywnością - przyp. red.]. Istnieją doniesienia o korzystnym wpływie ß-glukanu na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Znane są ponadto jego właściwości immunomodulujące, czyli wpływ na pobudzenie funkcji układu odpornościowego.

Badanie miało na celu określenie, czy spożywanie przez 2 miesiące 100 g makaronu wzbogaconego w ß-glukan dziennie może prowadzić do modyfikacji w składzie mikroflory jelitowej, a w konsekwencji do poprawy stanu zdrowia. Makaron wzbogacony w ß-glukan w 75% składał się z mąki z pszenicy durum, a pozostałą część stanowiła mąka z ziarna jęczmienia. Tak przygotowany makaron w100 g zawierał 3 g ß-glukanu jęczmiennego, czyli minimalną zalecaną ilość.

Od uczestników badania dwukrotnie pobrano próbki krwi i kału (przed interwencją żywieniową i po jej zakończeniu). W próbkach kału po 2 miesiącach interwencji żywieniowej zaobserwowano znaczący wzrost korzystnych bakterii Lactobacillus oraz zmniejszenie zasiedlenia niekorzystnymi bakteriami – Enterobacteriaceae. Ponadto w próbkach pobranych po interwencji żywieniowej zaobserwowano nieoczekiwane zwiększenie stężenia kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach, takich jak: kwas 2-metylopropionowy, kwas octowy, kwas masłowy i kwas propionowy. Istnieją dowody na przeciwzapalne właściwości tych metabolitów bakteryjnych.

03.11.2015
Zobacz także
  • Węglowodany
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta