×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Większe stężenie witaminy D we krwi zmniejsza ryzyko nowotworów

DW
Medical News Today

Naukowcy sugerują, że zwiększenie stężenia witaminy D może być ważnym narzędziem zapobiegania chorobie nowotworowej.


Fot. iStock

Badanie, przedstawione w czasopiśmie PLoS ONE, łączy małe stężenie witaminy D we krwi z większym ryzykiem zachorowania na raka. Badaniem objęto wszystkie nowotwory inwazyjne, z wyjątkiem raka skóry.

Gdy w 1980 roku Cedric i Frank Garlandowie po raz pierwszy przedstawili hipotezę, iż witamina D chroni organizm ludzki przed ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego, informację przyjęto z rezerwą. Jednak kolejne badania i publikowane doniesienia potwierdzały istnienie zależności pomiędzy występowaniem tego nowotworu a niedostateczną ekspozycją na promienie słoneczne. Od tego czasu, zarówno kolejne badania braci Garland, jak i innych badaczy wskazywały na identyczną zależność dla nowotworów sutka, płuc i pęcherza.

W nowym badaniu, prof. C. Garland i współpracownicy chcieli odpowiedzieć na pytanie, jakie stężenie witaminy D we krwi skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Do analizy włączono wyniki z dwóch różnych badań: z badania klinicznego z udziałem 1169 kobiet i z badania prospektywnego, w którym uczestniczyło 1135 kobiet. W przypadku niektórych analiz wyniki były rozpatrywane oddzielnie, a w innych dane były łączone, w celu uzyskania większej liczby danych.

Średnie stężenie witaminy D we krwi u osób z badania klinicznego wynosiło 30 ng/ml, a wśród uczestników badania prospektywnego – 48 ng/ml.

Naukowcy zaobserwowali, że wskaźnik zachorowalności na raka w grupie osób z badania klinicznego był wyższy niż w grupie osób z badania prospektywnego.

Zaobserwowano także, że zapadalność na raka zmniejszała się wraz z rosnącym stężeniem witaminy D we krwi. U kobiet, u których stężenie witaminy D wynosiło 40 ng/ml lub więcej stwierdzono o 67% mniejsze ryzyko zachorowania na raka niż u kobiet, u których stężenie witaminy D wynosiło 20 ng/ml lub mniej.

Naukowcy nie wskazują jednak, jakie jest optymalne stężenie witaminy D oraz jak można je osiągnąć, czy poprzez większą ekspozycję na słońce, zmiany w diecie czy też dodatkową suplementację.

Prof. Garland podkreśla jednak, że badanie wskazuje, iż jest możliwe zmniejszenie ryzyka raka, gdy stężenie witaminy D we krwi osiąga 40 ng/ml oraz, że przy większym stężeniu ryzyko zmniejsza się jeszcze bardziej.

Podsumowując stwierdza, że: „Profilaktyka pierwotna raka wydaje się bardziej konieczna do odwrócenia aktualnej tendencji wzrostowej zachorowań na raka na całym świecie niż wczesne wykrywanie chorób nowotworowych i poprawa warunków leczenia, a powyższa analiza wskazuje, że zwiększenie stężenia witaminy D jest kluczowym narzędziem zapobiegania chorobom nowotworowym”.

Piśmiennictwo:

Serum 25-Hydroxyvitamin D concentrations ≥40 ng/ml are associated with >65% lower cancer risk: pooled analysis of randomized trial and prospective cohort study, Sharon L. McDonnell et al., PLOS One, doi:10.1371/journal.pone.0152441, published online 6 April 2016
29.04.2016
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta