24 lipca 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Dieta.mp.pl
medycyna praktyczna dla pacjentów

Suplementacja selenem może pomóc, ale i zaszkodzić

05.03.2012
healthday.com

Spożywając odpowiednie ilości selenu z pożywieniem zapewniamy naszemu organizmowi przede wszystkim właściwe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Bogatym jego źródłem są orzechy brazylijskie, ryby, drób i pszenica.

Mimo to w lutym, w czasopiśmie "Lancet", ukazała się publikacja o ewentualnych dodatkowych korzyściach oraz ryzyku związanym z nadmiernym przyjmowaniem selenu.

Jak podaje Prof. Margaret Rayman, z Uniwersytetu w Surrey w Anglii, istnieje U-kształtna zależność między spożyciem selenu a jego wpływem na zdrowie.

Jeśli zwiększymy pobór selenu z wartości bardzo niskich nasze zdrowie poprawia się. Jednak zbyt duże spożycie może być szkodliwe, a nawet toksyczne. Nadmiar selenu może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, wypadania włosów i niektórych nowotworów.

Jak podaje Prof. Rayman średnie spożycie selenu w Europie wynosi około 40 mg. Z kolei w USA jego spożycie wynosi od 93-134 mg, a znaczna jego część dostarczana jest w postaci suplementów. Jedno jest pewne - jeżeli spożywamy selen wyłącznie pochodzący z naturalnych źródeł (nie w postaci suplementów) nie grozi nam ryzyko przedawkowania tego składnika. Jedynym produktem pokarmowym, w którym ilości selenu znacznie przekracza wartość rekomendowaną są orzechy brazylijskie.

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Piloci z nadwagą, podoficerowie z nadciśnieniem
    – Niszczymy zachowania prozdrowotne, z którymi ci ludzie przyszli do armii – mówi jeden z uczestników debaty o coraz gorszym stanie zdrowia polskich żołnierzy. Jakie metody rozwiązania problemu proponują lekarze?
  • Co trzecia Polka sięga po suplementy, na ogół niepotrzebnie
    Co trzecia Polka i co czwarty Polak sięgają po suplementy diety, których zażywanie - poza niektórymi wyjątkami - na ogół nie jest potrzebne dla zachowania zdrowia. To zbędny wydatek – przekonywali we wtorek specjaliści na konferencji prasowej w Warszawie.
  • Rząd opodatkuje słodkie napoje gazowane?
    Resort finansów analizuje możliwość opodatkowania napojów gazowanych zawierających cukier - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Czy kwas chlorogenowy pomaga schudnąć?
    Czy tabletki, które tak ludzie sobie chwalą na odchudzanie CGA800 kwas chlorogenowy - pomaga schudnąć? Czy to szkodzi zdrowiu? Można zaryzykować i czy są to te tabletki, po których szybko się chudnie, a potem szybko przybiera na wadze?
  • Dieta w zakażeniu HCV
    Mój 19-letni syn choruje na HCV typ C. Proszę napisać, jaki rodzaj słodyczy może jeść, jakie ewentualnie ciastka, herbatniki, cukierki itp. Bo z tego co przeczytałam w tabelce wiem, że nie wolno wyrobów czekoladowych - a co z resztą?

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują