×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zdrowy tłuszcz w fast-foodzie?

wyborcza.pl

Naukowcy z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie opracowali metodę wprowadzania do jedzenia oleju rzepakowego zamiast niezdrowego tłuszczu nasyconego, tak by potrawa nie traciła smaku.

Olej rzepakowy zmieszany z cząsteczkami etylocelulozy to według naukowców szansa na zastąpienie niezdrowego nasyconego tłuszczu w hot-dogu czy ciastku - dobrym. Dzięki celulozie olej rzepakowy nie zmienia konsystencji jedzenia.

Wynalazek jest szansą na poprawę wartości odżywczych pożywienia dla osób, które nie są w stanie zrezygnować z ulubionych potraw pomimo ostrzeżeń lekarzy o ich szkodliwości.

21.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta