×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta Oxy

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dieta OXY to jedna z diet bogatobiałkowych, która według autorki, dietetyczki Patrycji Mazur, ma być zdrowszym odpowiednikiem diety Dukana. Składa się ona z 4 etapów, a każdy z nich trwa 7 dni. Obecnie istnieją trzy warianty diety OXY: Tradycyjna OXY Classic, Kolorowa OXY Vege, Aromatyczna OXY Vege + Fish. Dodatkowo program został wzbogacony planami treningowymi.


Fot. pixabay.com

Etap 1: Detox – wprowadzenie do diety, organizm pozbywa się zalegających w nim toksyn.
Etap 2: Fat burning – organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową. Podstawą diety w tym okresie jest białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, krewetki, produkty nabiałowe).
Etap 3: Step – utrwala się redukcja masy ciała. W tym czasie do diety zostaje włączone dodatkowo białko pochodzenia roślinnego w postaci nasion roślin strączkowych, m.in. fasola, soczewica, bób.
Etap 4: Balance – białko dostarczane w ilości 15–20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Pozostałą część kalorii zapewnia podaż węglowodanów i tłuszczu.

Po 4 tygodniach następuje faza wyprowadzająca. Jest to czas na utrwalenia nawyków żywieniowych i zminimalizowanie ryzyka efektu jo-jo.

Podstawą diety OXY jest shake (koktajl) żurawinowy, który ma zminimalizować efekty uboczne diety bogatobiałkowej, takie jak: ból głowy, zaparcie, ogólne zmęczenie. W fazie Fat burning powinno się go spożywać codziennie. Ponadto, jak twierdzi autorka diety, pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz zawiera cenne antyoksydanty i błonnik pokarmowy w postaci otrąb pszennych. Shake przygotowuje się z żurawin, najlepiej świeżych, z kefiru i otrąb pszennych.

Jako zaletę diety podaje się to, że jest ona indywidualnie dopasowana do osobowości osoby odchudzającej. Określeniu osobowości służy test psychologiczny (pozwala to na personalizację diety).

Dieta ta ma oficjalną stronę internetową, za której pośrednictwem można zakupić założenia diety, gotowe jadłospisy oraz listę zakupów. Korzystanie z serwisu wymaga założenia konta, a administrator strony uprzedza, że przed zastosowaniem diety należy się skonsultować z lekarzem lub z dietetykiem. Jest tak wiele czynników decydujących o procesie odchudzania, że administrator nie daje gwarancji, iż stosowanie diety przyniesie zamierzone skutki i nie spowoduje wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Serwis nie jest także źródłem wiedzy medycznej, a informacje zawarte na tej stronie nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub z dietetykiem. Choć dieta funkcjonuje od niedawna, zyskała zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników.

Przeciwwskazania do stosowania diety OXY

Plusy stosowania diety OXY

  • szybka redukcja masy ciała w stosunkowo krótkim czasie,
  • jest bezpieczniejsza niż dieta Dukana, gdyż czas spożywania większych niż zalecane w przypadku diet zbilansowanych ilości białka obejmuje okres 2 tygodni (etap Fat burning i etap Step),
  • nie obliguje do dożywotniego stosowania, tak jak dieta Dukana, która wyznacza jeden dzień w tygodniu wyłącznie białkowy,
  • można zakupić gotowe jadłospisy i w związku z tym nie trzeba komponować posiłków we własnym zakresie.

Minusy stosowania diety OXY

  • gwałtowna i znacząca redukcja masy ciała jest niekorzystna z punktu widzenia zdrowotnego i rzadko daje trwałe efekty,
  • zwiększone ryzyko efektu jo-jo, tak jak po wszystkich dietach powodujących gwałtowne zmniejszenie masy ciała,
  • zaobserwowane zmniejszenie masy ciała w rzeczywistości nie jest spowodowane ubytkiem tkanki tłuszczowej, ale utratą wody i zapasów glikogenu z organizmu,
  • aby realizować dietę, należy ją zakupić, nie można otrzymać jej nieodpłatnie,
  • założenie, że dieta pozbawi organizm zalegających w nim toksyn jest błędne i niezgodne z aktualną wiedzą naukową; w rzeczywistości za usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii odpowiedzialne są: nerki, wątroba, przewód pokarmowy i płuca – nie wymaga to stosowania specjalnych diet, tylko zdrowej właściwie zbilansowanej diety,
  • shake żurawinowy, który ma minimalizować skutki stosowania diety bogatobiałkowej nigdy nie został pod tym względem przebadany,
  • brak badań klinicznych oceniających długofalową efektywność i bezpieczeństwo stosowania diety.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

25.06.2021
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Zespół policystycznych jajników (PCOS)
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta