×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta South Beach

dr n. med. Dominika Wnęk
dietetyk

Dieta Plaż Południa została stworzona z myślą o zdrowym odżywianiu – miała być wskazówką, jak wybierać dobre produkty.


Fot. pixabay.com

Ogólne zasady diety South Beach

Twórcą diety South Beach jest kardiolog dr Arthur Agatston, przeciwnik liczenia kalorii i odmierzania ilości spożytych białek, tłuszczów czy węglowodanów. Głównym założeniem diety jest bazowanie na produktach o niskim indeksie glikemicznym oraz produktach bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA.

Dieta South Beach krok po kroku

Dieta South Beach podzielona jest na trzy fazy. Typowy dzienny jadłospis, niezależnie od fazy, obejmuje 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolację) i dwie zdrowe przekąski. Liczba spożytych w ciągu dnia kalorii nie przekracza 1500.

I faza: trwa 2 tygodnie i jest to najkrótszy etap diety. Sposób odżywiania w tej fazie ma znacząco zmniejszyć apetyt, zapoczątkować zmniejszenie masy ciała i uregulować gospodarkę węglowodanową. W tym czasie należy spożywać głównie ryby i owoce morza, mięso drobiowe pozbawione skóry i chudą wołowinę. U wegetarian produkty te można zastąpić serkiem tofu i nasionami roślin strączkowych.

Kolejną grupą produktów, które można spożywać, są warzywa o małym indeksie glikemicznym, odtłuszczone sery i produkty nabiałowe, jaja oraz produkty obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak awokado, orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika i oliwa z oliwek.

Zabronione jest natomiast spożywanie makaronu, ryżu, ziemniaków, chleba, jakichkolwiek słodyczy oraz owoców. Niedozwolone jest także picie alkoholu. Zmniejszenie masy ciała wynosi w tej fazie 4–6 kg.

II faza: czas jej trwania zależy od indywidualnych potrzeb, a mianowicie od liczby kilogramów, które chce się zgubić. W ciągu tygodnia można stracić 0,5–1 kg. Poza produktami dozwolonymi w pierwszej fazie dodatkowo można spożywać pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy, makaron razowy, owoce i jeszcze więcej warzyw. Na deser można zjeść gorzką czekoladę. Od czasu do czasu można wypić także lampkę czerwonego wina.

III faza: polega na przestrzeganiu wszystkich tych zasad, które zostały wprowadzone w ramach dwóch poprzednich etapów. Należy na stałe włączyć do diety węglowodany o małym indeksie glikemicznym oraz zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W trzeciej fazie spożycie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym może sięgać nawet 45–60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.

Plusy diety

  • Osoby będące na tej diecie podkreślają, że posiłki przygotowywane z produktów zalecanych są bardzo smaczne.
  • Wybrane elementy diety uznaje się za produkty pożądane w diecie: węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, produkty bogatobłonnikowe, produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Właściwy rozkład posiłków w ciągu dnia (3 główne posiłki plus dwie przekaski).
  • Nie ma konieczności liczenia liczby spożytych kalorii.

Minusy diety

  • Pierwsza faza diety South Beach jest uciążliwa ze względu na całkowite wyeliminowanie pieczywa, makaronów, ryżu i ziemniaków. Dla osoby, która na co dzień spożywała te produkty, może być trudna do przejścia.
  • W pierwszej i drugiej fazie istnieje ryzyko pojawienia się ciał ketonowych we krwi i w moczu (jest to efekt wykorzystywania wolnych kwasów tłuszczowych jako substratu energetycznego zastępującego glukozę)
  • W pierwszej fazie znaczące zmniejszenie masy ciała wynika głównie z utraty wody. Taka sytuacja może doprowadzić do przejściowych zaburzeń w gospodarce elektrolitowej. Nieprawidłowości takie mogą doprowadzić do osłabienia, a nawet zaburzeń rytmu serca.
  • Długotrwałe stosowanie diety South Beach może prowadzić do powstania niedoborów witamin D, E i  B1, a także deficytu składników mineralnych (cynk, potas, żelazo oraz jod). Dieta dostarcza także nadmiernych ilości witaminy A, C i K
  • Brak oceny długoterminowego bezpieczeństwa stosowania

Piśmiennictwo

  1. Calton J.B.: Prevalence of micronutrient deficiency in popular diet plans. J. Int. Soc. Sports Nutr., 2010, 7, 24, 1–9
  2. Zivkovic A.M., German J.B.: Comparative review of diets for the metabolic syndrome: implications for nonalcoholic fatty liver disease. Am. J. Clin. Nutr., 2007, 86, 285–300

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

14.06.2021
Wybrane treści dla Ciebie
  • Lipidogram
  • Cholesterol LDL – normy
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Kardamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania
  • Dieta a trądzik
  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
  • Lipidy i lipoproteiny
  • Tłuszcze
  • Cholesterol HDL – normy
  • W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta