W diecie Diamondów 60% energii dostarczane jest z węglowodanów, 30% z białka, 10% z tłuszczu. Dieta opiera się na zasadzie niełączenia białek i węglowodanów. Podstawą są warzywa (marchew, buraki, cebula, brokuły, papryka, pomidory, ogórki) i owoce w różnej postaci, spożywane jako samodzielny posiłek do południa.
Fot. pixabay.com
W 1985 roku ukazała się książka Fit for life, autorstwa Harveya i Marilyn Diamondów. Przekazują oni w niej wszystkie niezbędne informacje na temat sposobu żywienia warunkującego utrzymanie organizmu we właściwej formie.
Głównym celem propagowanej przez nich diety jest usprawnienie procesów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu i niedopuszczenie do zalegania produktów pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Aby to osiągnąć, należy jeść wybrane produkty i nie łączyć białka pochodzenia zwierzęcego ze skrobią. Węglowodany powinno się spożywać wyłącznie na początku dnia, najlepiej na śniadanie lub lunch; nie należy ich łączyć z owocami ani białkiem pochodzenia zwierzęcego. Z węglowodanów najlepsze są: płatki owsiane, grube kasze i chleb pełnoziarnisty.
W porze lunchu można zjeść posiłek składający się z węglowodanów z dodatkiem warzyw lub z białka połączonego z warzywami. Ostatni ciepły posiłek powinien się składać z białek, najlepiej roślinnych, pochodzących z nasion roślin strączkowych (ewentualnie świeże ryby bądź jajka, ale tylko od kur z wolnego wybiegu).
Ponieważ podstawą diety są warzywa i owoce (stanowią one aż 70% wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia), tu także obowiązuje kilka zasad. Przede wszystkim owoców i wyciskanych z nich soków nie należy łączyć z żadnymi innymi produktami żywnościowymi. Należy je jeść wyłącznie w godzinach porannych, nigdy wieczorem – według twórców diety tylko owoce spożywane w tych godzinach regulują pracę przewodu pokarmowego.
Przestrzegając wszystkich opisanych powyżej zasad, przyspiesza się przemianę materii i proces trawienia.
Według diety Diamondów człowiek nie jest wstanie trawić produktów nabiałowych, dlatego zakazane jest spożywanie mleka, masła, serów, jogurtów i innych produktów nabiałowych. Wodę należy pić między posiłkami, nigdy podczas nich.
Należy podkreślić, że kilka założeń diety jest niezgodne z aktualną wiedzą naukową. Pierwsza kwestia dotycząca oczyszczania organizmu z toksyn, wymaga szerszego omówienia. Za usunięcie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu odpowiedzialne są nerki, wątroba, przewód pokarmowy i płuca. Ponadto nie wymaga to stosowania specjalnych diet, ale właściwie zbilansowanej diety.
Druga kwestia dotyczy konieczności niełączenia białka z produktami węglowodanowymi. Według błędnych założeń (przyjętych także w diecie dr. Haya) produkty bogate w węglowodany do efektywnego strawienia wymagają zasadowego pH, dlatego też nie powinno łączyć się ich z produktami zawierającymi białko, które zawiera dużą ilość kwasów. W takiej sytuacji po połączeniu ich z zasadowymi węglowodanami dochodzi do neutralizacji odczynu pH soków żołądkowych i spowolnienia trawienie posiłków. Teoria ta została obalona w późniejszym czasie przez Stuarta Baxtera, który udowodnił, iż trzustka produkuje enzymy trawienne (trypsynę, amylazę i lipazę), niezależnie od odczynu pH spożytego posiłku.
Trzecia kwestia dotyczy konieczności eliminacji mleka i produktów mlecznych z diety. Nieprawda, że organizm nie jest w stanie trawić mleka, co więcej niektóre fermentowane produkty mleczne zawierają probiotyki, które mogą usprawniać pracę przewodu pokarmowego. Ponadto mleko i produkty mleczne to także dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, potasu, witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B.
Plusy
- Nie wymaga liczenia kalorii
- Nie ogranicza wielkości posiłków spożywanych w ciągu dnia
- Prowadzi do znaczącego zmniejszenia masy ciała, ponieważ produkty spożywane w największych ilościach, czyli owoce i warzywa (ok. 70% wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia), są ubogokaloryczne
- Bazuje na zdrowych produktach
Minusy
- Brak podstaw naukowych twierdzenia, że pewne produkty żywnościowe spożywane o określonej porze dnia ułatwiają zmniejszenie masy ciała
- Nie ma także podstaw naukowych teorii, że łączenie białka zwierzęcego z węglowodanami powoduje zaleganie pokarmu w przewodzie pokarmowym
- Dieta niezbilansowana, może prowadzić do niedoborów witamin D i B12 oraz wapnia, cynku i żelaza
- Małe urozmaicenie i monotonność