×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta kopenhaska

Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dieta kopenhaska trwa 13 dni i ma, według jej twórcy, poprawić przemianę materii i uregulować metabolizm.


Fot. pixabay.com

Ogólne zasady diety

Dieta kopenhaska polega na ścisłym przestrzeganiu zaleconego jadłospisu przez trzynaście dni, stąd jej inna nazwa – dieta trzynastodniowa. Głównemu ograniczeniu podlega spożycie węglowodanów, czyli pieczywa, kasz, ryżu i makaronu oraz tłuszczów. Niewielkim źródłem węglowodanów są owoce, włączone do jadłospisu w bardzo niewielkich ilościach. Największa liczba kalorii dostarczanych organizmowi pochodzi z białek. Mimo to liczba kalorii spożytych w ciągu dnia nie przekracza 600 (nie pozwala to na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych!).

Osoby stosujące tę dietę powinny wypijać codziennie 2 l wody oraz rano czarną kawę z kostką cukru, która ma pobudzić organizm do działania. Przeciwwskazane są produkty zbożowe, słodycze oraz napoje alkoholowe.

Dieta kopenhaska nie znalazła swojego miejsca w piśmiennictwie medycznym. Brakuje także rzetelnie przeprowadzonych badań, które oceniałyby jej skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania. Wszelkie dostępne dane na temat jej skuteczności są tylko subiektywnymi opiniami osób, które ją stosowały bądź stosują.

Dieta kopenhaska dzień po dniu

Ilość informacji na temat tego, w jaki sposób prowadzić dietę, a także ich różnorodność (chociażby częste rozbieżności co do 13-dniowego jadłospisu), jest niezliczona. Najczęściej podkreśla się jednak następujące elementy:

  • dieta powinna trwać dokładnie 13 dni i nie powinna być stosowana częściej niż raz na dwa lata
  • należy rygorystycznie przestrzegać 13-dniowego jadłospisu
  • dopuszczalna jest jedynie zamiana obiadu z kolacją (w ramach jednego dnia), natomiast zabrania się zmian kolejności dni (czyli w pierwszym dniu nie można zjeść tego, co w trzecim, a w trzecim tego, co w pierwszym)
  • należy wypijać minimum 2 litry płynów dziennie
  • zabronione jest żucie gumy
  • dozwolone jest picie kawy (rozpuszczalnej lub z ekspresu)
  • zalecane jest spożycie wyłącznie chudych ryb, takich jak dorsz i pstrąg
  • ze względu na bardzo małą kaloryczność diety dozwolone jest stosowanie preparatów multiwitaminowych
  • aby uniknąć efektu jo-jo, tuż po zakończeniu diety należy stopniowo zwiększać liczbę przyjmowanych kalorii, niestety nie ma dokładnych informacji, jak powinno wyglądać wracanie do tradycyjnego sposobu żywienia

Trzynastodniowy jadłospis

Dzień 1.
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor
Kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny

Dzień 2.
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
Obiad: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny, 1 surowy owoc (do wyboru jabłko, ananas, grejpfrut)
Kolacja: 100 g chudej szynki, np. drobiowej, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3.
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały surowy owoc
Kolacja: 2 jajka na twardo, 100 g chudej szynki (np. drobiowej), 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny

Dzień 4.
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100–150 g naturalnego serka wiejskiego
Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (kompot bez dodatku cukru, owoce można zjeść), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 5. (dzień bez kawy)
Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
Obiad: 300 g chudej gotowanej lub smażonej bez tłuszczu ryby (dorsz, pstrąg lub sola) skropionej sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 40 g gotowanego brokuła

Dzień 6.
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
Obiad: 1 duszona pierś bez skóry, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Dzień 7.
Śniadanie: 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez dodatku cukru
Obiad: 150 g piersi z kurczaka grilowanej lub z piekarnika, 1 świeży owoc
Kolacja: nic

Dzień 8.
Tak jak dzień 1.

Dzień 9.
Tak jak dzień 2.

Dzień 10.
Tak jak dzień 3.

Dzień 11.
Tak jak dzień 4.

Dzień 12.
Tak jak dzień 5.

Dzień 13.
Tak jak dzień 6.

Należy pamiętać, by spożywać posiłki o następujących porach:

  • śniadanie między 8.00 a 9.00
  • obiad między 12.00 a 14.00, kolację między 17.00 a 18.00.

Plusy diety

Dużym plusem tej diety jest jej krótki czas trwania. Przez 13 dni można przestrzegać nawet bardzo restrykcyjnej diety. Osoby podejmujące tę dietę decydują się na nią głównie z powodu widocznych efektów w bardzo krótkim czasie.

Minusy diety

Niestety dieta kopenhaska nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia. Nie uczy też, jak trwale zmieniać nawyki żywieniowe.

Liczba kalorii, jaką dostarczamy organizmowi w ciągu dnia, jest znacznie mniejsza niż jego zapotrzebowanie. Oznacza to, że nie wystarcza ich nawet na podstawowe procesy życiowe, takie jak bicie serca, utrzymanie stałej ciepłoty ciała i krążenie krwi. Może to skutkować spowolnieniem przemiany materii i szybkim efektem jo-jo tuż po zakończeniu diety. Obserwowane zmniejszenie masy ciała wynika głównie z utraty wody z organizmu, a nie z rzeczywistego ubytku tkanki tłuszczowej.

Dieta nie dostarcza wystarczającej ilości błonnika pokarmowego, co może prowadzić do zaparć. Osoba ją stosująca może odczuwać bóle głowy, rozdrażnienie i ogólne zmęczenie. W skrajnych przypadkach może dojść do omdlenia.

Lekarze i dietetycy są zgodni, że dieta kopenhaska jest „drogą na skróty” w walce o szczupłą sylwetkę.

Podsumowanie

Dieta kopenhaska uchodzi za dietę wyniszczającą, restrykcyjną – spożywać można 500–600 kalorii dziennie. Przy takiej ilości kalorii organizm zmuszony jest do likwidacji tkanki tłuszczowej. Efektem tej diety jest utrata masy ciała wynosząca 7–20 kilogramów.

Proporcja między podstawowymi składnikami odżywczymi: białkami, tłuszczami i węglowodanami jest nieprawidłowa. Ze względu na małą zawartość w diecie węglowodanów wynoszącą około 23%, istnieje niebezpieczeństwo powstania ciał ketonowych i powstania ketozy. Może dojść do niedoborów witamin i niektórych składników mineralnych. Stosowanie tej diety jest według lekarzy i dietetyków niebezpieczne dla zdrowia.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

28.06.2021
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zaburzenia odżywiania (anoreksja i bulimia)
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta