Dieta w chorobie wrzodowej

Dieta w chorobie wrzodowejOceń:
(3.60/5 z 15 ocen)
mgr inż. Anna Taraszewska
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
Dieta w chorobie wrzodowej

Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe.

W okresie leczenia zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego oraz błonnika pokarmowego (produkty/potrawy dozwolone i przeciwwskazane wymieniono w tabeli). Należy zrezygnować ze spożycia soli i słonych produktów/potraw lub znacznie je ograniczyć. Zaleca się rezygnację ze smażenia i pieczenia potraw z dodatkiem tłuszczu na rzecz gotowania (w wodzie lub na parze), duszenia bez uprzedniego obsmażania oraz pieczenia w folii aluminiowej, pergaminie albo specjalnym rękawie foliowym.

W celu poprawienia smaku i zapachu potraw dozwolonych w diecie zaleca się dodawanie łagodnych przypraw.

Niewielkie objętościowo posiłki należy spożywać regularnie i dosyć często – 5, a nawet 6 razy dziennie. Spożywanie obfitych posiłków wpływa niekorzystnie na samopoczucie chorego, gdyż duża objętość posiłków pobudza czynność wydzielniczą żołądka, prowadząc do nasilenia przykrych dolegliwości.

Ważnym czynnikiem jest również temperatura spożywanych posiłków – nie mogą być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące, gdyż skrajne temperatury mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka.

Należy unikać czynników zwiększających możliwość rozwoju wrzodu na podłożu zakażenia H. pylori. Czynnikami tymi są głównie: duże spożycie soli kuchennej, małe spożycie warzyw i owoców oraz palenie tytoniu. Aby zmniejszyć ryzyko ponownego zakażenia H. pylori, należy przestrzegać zasad higieny, np. szczególnie dbać o jamę ustną, gdyż część ponownych zakażeń u osób po skutecznej eradykacji H. pylori jest związana z infekcją z płytki nazębnej.

Potrawy i produkty dozwolone oraz przeciwwskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
nazwa produktu lub potrawy dozwolone przeciwwskazane
produkty zbożowe pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane (kasze i płatki wymagają czasami przetarcia), ryż, drobne makarony pszenne każde pieczywo świeże, pieczywo razowe żytnie i pszenne, rogaliki francuskie, mąki żytnie i razowe, grube kasze: kasza gryczana, pęczak, grube makarony, potrawy z dodatkiem mąk/smażone na tłuszczu lub polewane tłuszczem: kluski kładzione, naleśniki
mleko i produkty mleczne mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, świeży biały ser (chudy i półtłusty), słodka śmietanka, serki homogenizowane – w ograniczonych ilościach jogurty, kefir, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu feta, serki typu fromage, kwaśna śmietana
jaja gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety, żółtko do zaprawiania zup gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, jaja w majonezie
mięso, wędliny, ryby mięsa chude: drób (kurczaki, indyki – najlepiej mięso z piersi, bez skóry), wołowina, cielęcina, króliki, ryby chude: leszcz, pstrąg, szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, chude wędliny wieprzowe i drobiowe (szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa) mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna, wędliny tłuste: pasztety, wędliny podrobowe, ryby wędzone, ryby tłuste (śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk), mięsa peklowane, konserwy mięsne i rybne
tłuszcze masło, margaryny miękkie kubkowe, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany margaryny twarde, smalec, słonina, boczek
ziemniaki gotowane, tłuczone, puree frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy
warzywa marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, z dodatkiem masła lub margaryny warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewki, kukurydza (także konserwowa), warzywa z zasmażkami lub smażone, warzywa w zalewie octowej, grzyby
owoce dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane (ewentualnie przetarte) jabłka, truskawki (surowe truskawki można podać za zgodą lekarza), morele, brzoskwinie, rozcieńczone, gotowane soki z malin, jeżyn, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny wszystkie owoce surowe, suszone, orzechy
suche strączkowe groch, fasola, soja, soczewica, bób
cukier i słodycze cukier, dżemy bez pestek w ograniczonych ilościach, miód czekolada, ciastka produkowane przemysłowo, chałwa, orzechy, kakao
przyprawy łagodne w ograniczonych ilościach: sok z cytryny, koper zielony, wanilia ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, pikle
zupy zupy mleczne, kleiki, krupniki z dodatkiem kasz drobnych, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub słodkiej śmietance, zupy zaprawiane żółtkiem lub z dodatkiem masła zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw/owoców, zupy zaprawiane zasmażkami/kwaśną śmietaną, zupy w proszku
potrawy z mięs i ryb gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej/pergaminie/rękawie foliowym, potrawki, pulpety, budynie smażone, duszone, pieczone z dodatkiem tłuszczu
desery kisiele, musy, galaretki z owoców dozwolonych, kompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, kremy z mleka, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt desery z dużą ilością cukru, ciasta z bitą śmietaną lub kremem, pączki, faworki, ciasto francuskie, piaskowe, kruche, keksy, makowiec, desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, z orzechami
napoje woda, słaba herbata, słaba kawa zbożowa kawa, mocna herbata, napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe
Na podstawie: Szostak W.B., Cichocka A.: Modelowe diety lecznicze i diety specjalne. W: Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011: 105–134.

Przykładowy jadłospis dla osoby z chorobą wrzodową


Wydrukuj przykładowy jadłospis

Śniadanie I

  • kasza manna na mleku (2% tłuszczu)
  • chleb pszenny czerstwy posmarowany cienko masłem/margaryną
  • polędwica drobiowa
  • sałata zielona
  • pomidor bez skórki
  • sok pomarańczowy rozcieńczony wodą (pół na pół)

Śniadanie II

  • kajzerka czerstwa posmarowana masłem lub margaryną
  • serek homogenizowany naturalny/waniliowy
  • dojrzały banan
  • słaba herbata bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru

Obiad

  • zupa ziemniaczana (bez zasmażki)
  • ziemniaki gotowane
  • pulpety z cielęciny
  • gotowana marchewka z dodatkiem odrobiny masła
  • kompot jabłkowy

Podwieczorek

  • galaretka brzoskwiniowa
  • ciasto drożdżowe czerstwe
  • słaba herbata bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru

Kolacja

  • chleb pszenny czerstwy posmarowany cienko masłem/margaryną
  • filet z dorsza pieczony w folii aluminiowej z dodatkiem łagodnych przypraw
  • młoda fasolka szparagowa
  • sok pomarańczowy rozcieńczony wodą (pół na pół)

Zobacz także: Przykładowy jadłospis w chorobie wrzodowej żołądka (1900-2000 kcal)

Data utworzenia: 20.06.2012
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Krzysztof
      2017-05-18 13:39
      Wśród produktów niezalecanych podajecie Państwo "warzywa kapustne". Jak to się ma do porad publikowanych w wielu portalach by na wrzody żołądka pić sok ze świeżej kapusty?odpowiedz
    • Artur
      2017-01-05 22:17
      W mojej diecie niestety jest niemal wszystko co przeciwwskazane. :( No nic, trzeba się dostosować aby przeżyć.odpowiedz
    • Izabela Jones
      2016-07-04 14:22
      Czy jest mozliwe aby sie zakazic bakteria "Helicobacter pylori" w gabinecie dentystycznym robiac zabieg tymczasowej koronki?odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies