Produkty dla zdrowego serca

Produkty dla zdrowego sercaOceń:
(4.00/5 z 4 ocen)

Rozmaryn i szałwia

Rozmaryn

Bogate źródło polifenoli, czyli związków o właściwościach przeciwutleniających, stanowią owoce i warzywa oraz zioła. W szałwii i rozmarynie za te właściwości odpowiadają: karnozol, epirozmanol i karnozan metylu. Zioła cechuje także duża zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych, na co wskazuje wysoka wartość ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Najczęściej do żywności dodaje się zioła świeże lub po wysuszeniu. Warto pamiętać, że ich stosowanie pozwala w łatwy sposób ograniczyć nadmiar soli w diecie, a to z kolei zapewnia utrzymanie ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie.

Data utworzenia: 24.11.2016
strona 1 z 10
Udostępnij:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Pączki – krótka historia
    Trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!
  • Mniej cukru
    Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10% do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci.
  • Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób sercowo-naczyniowych
    Czy duże spożycie produktów pełnoziarnistych wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału serca oraz nowotworów?

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies