×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta ubogowęglowodanowa, bogatobiałkowa

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Definicja diety ubogowęglowodanowej

Nie istnieje ujednolicona definicja diety ubogowęglowodanowej, ale zazwyczaj w literaturze naukowej opisywana jest jako dieta dostarczająca <130 g węglowodanów na dzień (lub <26% węglowodanów w diecie dostarczającej 2000 kcal/dzień). Inna stosowana definicja diety ubogowęglowodanowej zakłada <20% kalorii pochodzących z węglowodanów, przy stosunkowo dużym udziale dziennego spożycia kalorii z tłuszczów (55–65%) i białka (25–30%).


Fot. pixabay.com

Jako pierwszy dietę ubogowęglowodanową opisał w 1864 roku William Banting. Później stała się ona popularna za sprawą Roberta Atkinsa, który w 1972 roku wydał swoją pierwszą książkę na temat diety ubogowęglowodanowej. Dieta Atkinsa to dieta, która znacząco ogranicza podaż węglowodanów w pierwszej fazie (fazie indukcji) do 20g/dzień, zakłada przy tym nieograniczone spożycie tłuszczu i białka. W Polsce jedną z popularniejszych diet ubogowęglowodanowych, wysokotłuszczowych była dieta Kwaśniewskiego, która wzbudzała dużo kontrowersji w środowiskach medycznych i naukowych, zwłaszcza w latach 90. ubiegłego wieku. Należy podkreślić, że uznano ją za szkodliwą dla zdrowia, głównie z powodu przekroczenia norm spożycia cholesterolu, retinolu i żelaza przy jednoczesnym niedoborze potasu, wapnia, magnezu i witaminy C.

Wpływ diet ubogowęglowodanowych na zdrowie

Dieta ubogowęglowodanowa stała się przedmiotem wielu badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich lat. Oceniano przede wszystkim jej wpływ na leczenie otyłości, zaburzeń węglowodanowych i lipidowych.

Popularność diet ubogowęglowodanowych w leczeniu otyłości wynika z tego, że może ona prowadzić do ubytku masy ciała bez konieczności liczenia kalorii i eliminacji wielu potraw lubianych przez pacjentów. W zestawieniu z dietą redukcyjną, która zaleca ograniczenie spożycia tłuszczu i kalorii, może to być argument przemawiający na korzyść diet ubogowęglowodanowych. Należy jednak podkreślić, że w badaniach porównujących wpływ tych diet na redukcję masy ciała, bardzo ważnym czynnikiem prognozującym wielkość jej utraty był stopień jej przestrzegania przez pacjenta.

W badaniach oceniających wpływ składu diety na redukcję masy ciała w okresie do 6 miesięcy stwierdzono większy ubytek masy ciała przy ograniczaniu węglowodanów w porównaniu z ograniczaniem tłuszczów, natomiast po 12 miesiącach nie obserwowano różnic znamiennych statystycznie. Dieta ubogowęglowodanowa wydaje się skuteczniejsza w redukcji stężenia triglicerydów, z kolei diety ubogotłuszczowe wpływały na poprawę stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL.

Niestety obecnie brakuje długoterminowych badań oceniających skuteczność i bezpieczeństwo stosowania diet ubogowęglowodanowych.

Niebezpieczeństwo związane ze stosowaniem diet ubogowęglowodanowych

Przy niedoborze węglowodanów w diecie we krwi i w moczu pojawiają się ciała ketonowe, czego konsekwencją jest, z jednej strony zahamowanie apetytu, a z drugiej pojawiające się uczucie zmęczenia oraz zaburzenia koncentracji.

Obserwowane podczas stosowania diet ubogowęglowodanowych zmniejszenie masy ciała jest skutkiem zwiększonej utraty wody z organizmu. Niedobór węglowodanów w diecie powoduje, że z hepatocytów i miocytów uwalniany jest glikogen, którego zużycie powoduje także utratę wody z organizmu.

W wyniku stosowania diety ubogowęglowodanowej, która zarazem jest dietą bogatotłuszczową i bogatobiałkową może dojść do nasilenia rozwoju miażdżycy, na skutek wzrostu proaterogennej frakcji cholesterolu LDL. Dodatkowo zwiększa się także stężenie homocysteiny, która jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Nadmierne ilości białka w diecie wpływają niekorzystnie na funkcję nerek, natomiast w wyniku rozpadu nadmiaru puryn może dojść do zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi, w efekcie czego może dojść do zaostrzenia przebiegu dny moczanowej.

Piśmiennictwo

  1. Barber T.M.; Hanson P.; Kabisch S. i wsp.: The Low-Carbohydrate Diet: Short-Term Metabolic Efficacy Versus Longer-Term Limitations. Nutrients 2021;13: 1187. https://doi.org/10.3390/nu13041187.
  2. Banting W.: Letter on corpulence. Addressed to the public. London; 1864.
  3. Bravata D.M., Sanders L., Huang J. i wsp.: Efficacy and safety of low-carbohydrate diets: a systemic review. JAMA, 2003; 289: 1837–1850
  4. Campos-Nonato I., Hernandez L., Barquera S.: Effect of a High-Protein Diet versus Standard-Protein Diet on Weight Loss and Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Randomized Clinical Trial. Obes. Facts. 2017; 10(3): 238–251
  5. Johnstone A.M., Horgan G.W., Murison S.D. i wsp.: Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum. Am. J. Clin. Nutr., 2008; 87: 44–55

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

12.07.2021
Zobacz także
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Jak powstaje blaszka miażdżycowa?
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Dieta w osteoporozie
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w zespole policystycznych jajników
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta