Dieta ubogokaloryczna

Dieta ubogokalorycznaOceń:
(1.00/5 z 1 ocen)
Urszula Paszek
Dietetyk dyplomowany

Dieta ubogokaloryczna 450–800 kcal (ang. very low caloric diet – VLCD) stosowana jest w przypadku osób, które muszą szybko utracić nadmierną masę ciała (np. przed operacją) lub u osób z otyłością olbrzymią.

To dieta przemysłowa, o małej zawartości energii, dostarczająca wszystkich składników odżywczych zgodnie z normami żywienia. Dietę stosuje się przez trzy tygodnie, następnie stopniowo, w czwartym tygodniu uzupełnia się ją posiłkami białkowymi z maksymalnym ograniczeniem węglowodanów, w celu uniknięcia nadmiernego wydzielania insuliny. Po tym czasie stosuje się dietę z naturalnymi produktami spożywczymi i zaleca się zwiększenie aktywności fizycznej.

Osoby stosujące tę dietę uzyskują szybki ubytek masy ciała, poprawę gospodarki lipidowej, węglowodanowej, spadek podwyższonego ciśnienia oraz cofanie hiperinsulinomii. Niestety występują również cechy niekorzystne, takie jak: obniżenie spoczynkowej przemiany materii o 10–20% przy ubytku masy ciała 8–12 kg oraz większy niż przy stosowaniu diety ubogoenergetycznej (1000 kcal) ubytek beztłuszczowej masy ciała.

Istnieje zagrożenie powstania dny moczanowej, kamicy pęcherzyka żółciowego i zaburzenia pracy serca (w wyniku deficytu potasu).

Zobacz także: Chirurgiczne leczenie otyłości, Kamica pęcherzyka żółciowego

Data utworzenia: 14.11.2011
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Włosi najzdrowszym narodem na świecie
    W rankingu 163 krajów pod nazwą Bloomberg Global Health Index Włochy zajmują pierwsze miejsce. To zasługa jedzenia świeżej żywności i diety śródziemnomorskiej - podkreślają media. Polska zajmuje w tym rankingu 39. miejsce.
  • Kampania „5 porcji owoców i warzyw" ma zmienić nawyki żywieniowe
    Rozpoczęła się kolejna kampania promocyjno-edukacyjna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program ten ma zachęcać do zmiany nawyków żywieniowych. Spożycie owoców i warzyw w Polsce jest dużo niższe niż zalecane minimum 400 g dziennie.
  • Do 2030 r. co trzeci dorosły Polak będzie otyły
    Do 2030 r. jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies