Kalkulator dietetyczny

Pamiętaj, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wpływa ono na naszą zdolność intelektualną. Pomijając ten posiłek, obniżamy sprawność umysłową, mamy niską efektywność w pracy lub szkole. Może temu towarzyszyć gorsze samopoczucie, osłabienie, senność, a czasem rozdrażnienie. Co najważniejsze – brak śniadania spowalnia przemianę materii. Poranne głodowanie sprawia, że w godzinach południowych jemy znacznie więcej. Jedząc śniadanie, rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.

Śniadanie powinno być lekkie, a zarazem bogate w składniki odżywcze. Najwięcej powinno w nim być węglowodanów, następnie białek i tłuszczów. Węglowodany dodają energii. Najlepiej wybrać produkty jak najmniej przetworzone: płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty lub razowy. Pieczywo można lekko posmarować miękką margaryną lub masłem. Jako dodatek do pieczywa świetnie sprawdzi się serek twarogowy, ser żółty, chude wędliny lub jajka. Nie zapomnij także o warzywach i owocach. Warzywa są ubogokaloryczne i praktycznie można je jeść bez ograniczeń. Owoce zaś są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, ale także cukrów prostych, które dostarc zają nam energii.

mleko i przetwory mleczne
  • Mleko 2% tłuszczu (51 kcal)
  • Mleko 1,5% tłuszczu (47 kcal)
  • Mleko 0,5% tłuszczu (39 kcal)
  • Mleko zagęszczone niesłodzone (131 kcal)
  • Śmietana 12% tłuszczu (133 kcal)
  • Śmietanka do kawy 9% tłuszczu (107 kcal)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu (60 kcal)
  • Jogurt bananowy 1,5% tłuszczu (70 kcal)
  • Jogurt jagodowy 1,5% tłuszczu (62 kcal)
  • Jogurt morelowy 1,5% tłuszczu (63 kcal)
  • Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu (60 kcal)
  • Jogurt wiśniowy 1,5% tłuszczu (61 kcal)
  • Kefir 2% tłuszczu (51 kcal)
  • Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu (37 kcal)
  • Ser Brie pełnotłusty (329 kcal)
  • Ser Camembert pełnotłusty (291 kcal)
  • Ser Gouda tłusty (316 kcal)
  • Ser Parmezan (452 kcal)
  • Ser Rokpol pełnotłusty (363 kcal)
  • Ser typu Feta (215 kcal)
  • Ser twarogowy chudy (99 kcal)
  • Ser twarogowy półtłusty (133 kcal)
  • Ser twarogowy tłusty (175 kcal)
  • Serek twarogowy ziarnisty (101 kcal)
  • Serek typu fromage naturalny (379 kcal)
  • Ser topiony edamski (298 kcal)
  • Lody mleczno-owocowe (116 kcal)
  • Lody śmietankowe (160 kcal)
jaja
  • Jaja kurze całe (139 kcal)
  • Białko jaja kurzego (49 kcal)
  • Żółtko jaja kurzego (314 kcal)
mięso i przetwory mięsne
  • Parówki z kurczaka (259 kcal)
  • Szynka wiejska (253 kcal)
  • Cielęcina, łopatka (106 kcal)
  • Cielęcina, sznyclówka (105 kcal)
  • Cielęcina, udziec (108 kcal)
  • Wieprzowina, schab surowy z kością (174 kcal)
  • Wieprzowina, szynka surowa (261 kcal)
  • Wołowina, pieczeń (117 kcal)
  • Wołowina, polędwica (113 kcal)
  • Wołowina, rostbef (152 kcal)
  • Wołowina, rozbratel (157 kcal)
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (84 kcal)
  • Mięso z podudzia indyka ze skórą (142 kcal)
  • Mięso z udźca indyka ze skórą (131 kcal)
  • Mięso z piersi kurczaka bez skóry (99 kcal)
  • Mięso z ud kurczaka ze skórą (158 kcal)
  • Udko kurczaka (158 kcal)
  • Królik, tuszka (156 kcal)
  • Kiełbasa krakowska sucha (323 kcal)
  • Polędwica sopocka (165 kcal)
  • Szynka wieprzowa gotowana (233 kcal)
  • Szynka wołowa gotowana (107 kcal)
  • Wędzonka wołowa gotowana (102 kcal)
  • Kiełbasa szynkowa z indyka (88 kcal)
  • Polędwica z indyka (105 kcal)
  • Szynka z indyka (84 kcal)
  • Kabanosy z kurczaka (247 kcal)
  • Kiełbasa jałowcowa z kurczaka (236 kcal)
  • Pasztet z kurczaka pieczony (214 kcal)
  • Polędwica z piersi kurczaka (93 kcal)
  • Szynka delikatesowa z kurczaka (123 kcal)
  • Szynka z piersi kurczaka (98 kcal)
ryby i przetwory rybne
  • Dorsz świeży (78 kcal)
  • Łosoś świeży (201 kcal)
  • Szczupak świeży (82 kcal)
  • Pikling (215 kcal)
  • Sardynka w oleju (221 kcal)
  • Śledź w oleju (301 kcal)
  • Flądra świeża (83 kcal)
  • Halibut biały świeży (98 kcal)
  • Karp świeży (110 kcal)
  • Mintaj świeży (73 kcal)
  • Morszczuk świeży (89 kcal)
  • Pstrąg strumieniowy świeży (97 kcal)
  • Pstrąg tęczowy świeży (160 kcal)
  • Sandacz świeży (84 kcal)
  • Śledź solony (217 kcal)
  • Dorsz wędzony (94 kcal)
  • Łosoś wędzony (162 kcal)
  • Makrela wędzona (221 kcal)
  • Węgorz wędzony (326 kcal)
  • Filety z makreli z warzywami (124 kcal)
  • Sałatka pikantna z makreli (181 kcal)
  • Sardynka w pomidorach (162 kcal)
  • Śledzie zawijane rolmopsy (104 kcal)
  • Śledź marynowany (192 kcal)
  • Śledź w sosie pomidorowym (159 kcal)
  • Śledź w śmietanie (97 kcal)
  • Tuńczyk w oleju (190 kcal)
  • Tuńczyk w sosie własnym (96 kcal)
tłuszcze
  • Olej kukurydziany (884 kcal)
  • Margaryna Flora (531 kcal)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno (884 kcal)
  • Olej słonecznikowy (884 kcal)
  • Oliwa z oliwek (882 kcal)
  • Margaryna Rama (621 kcal)
  • Masło ekstra (735 kcal)
  • Mlemix zambrowski (573 kcal)
pieczywo i produkty zbożowe
  • Chleb pszenny (249 kcal)
  • Bułki i rogale maślane (326 kcal)
  • Chałki (333 kcal)
  • Musli z owocami suszonymi (325 kcal)
  • Musli z rodzynkami i orzechami (375 kcal)
  • Otręby pszenne (185 kcal)
  • Płatki kukurydziane (363 kcal)
  • Płatki owsiane (366 kcal)
  • Płatki pszenne (351 kcal)
  • Płatki żytnie (343 kcal)
  • Kasza gryczana (336 kcal)
  • Ryż biały (344 kcal)
  • Mąka pszenna typ 500 (342 kcal)
  • Kasza jaglana (346 kcal)
  • Kasza jęczmienna perłowa (327 kcal)
  • Kasza jęczmienna pęczak (334 kcal)
  • Kasza manna (348 kcal)
  • Ryż brązowy (322 kcal)
  • Makaron bezjajeczny (363 kcal)
  • Makaron dwujajeczny (373 kcal)
  • Makaron czterojajeczny (377 kcal)
  • Chleb żytni pełnoziarnisty (237 kcal)
  • Chleb żytni razowy (223 kcal)
  • Chleb żytni razowy na miodzie (234 kcal)
  • Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem (244 kcal)
  • Chleb staropolski (219 kcal)
  • Chleb żytni wileński (225 kcal)
  • Pumpernikiel (252 kcal)
  • Chleb chrupki (353 kcal)
  • Chleb wiejski (239 kcal)
  • Bułki grahamki (258 kcal)
  • Chleb graham (226 kcal)
warzywa i przetwory warzywne
  • Bakłażan (21 kcal)
  • Boćwina (17 kcal)
  • Bób (66 kcal)
  • Brokuły (27 kcal)
  • Brukselka (37 kcal)
  • Burak (38 kcal)
  • Cebula (30 kcal)
  • Chrzan (67 kcal)
  • Cukinia (15 kcal)
  • Cykoria (21 kcal)
  • Czosnek (146 kcal)
  • Dynia (28 kcal)
  • Fasola biała (288 kcal)
  • Fasola szparagowa (27 kcal)
  • Groch (293 kcal)
  • Groszek zielony (75 kcal)
  • Jarmuż (29 kcal)
  • Kalafior (22 kcal)
  • Kalarepa (29 kcal)
  • Kapusta biała (29 kcal)
  • Kapusta czerwona (27 kcal)
  • Kapusta pekińska (12 kcal)
  • Kapusta włoska (38 kcal)
  • Koper ogrodowy (26 kcal)
  • Kukurydza, kolba (110 kcal)
  • Marchew (27 kcal)
  • Ogórek (13 kcal)
  • Papryka czerwona (28 kcal)
  • Pietruszka korzeń (38 kcal)
  • Pietruszka natka (41 kcal)
  • Pomidor (15 kcal)
  • Rabarbar (9 kcal)
  • Rzepa (26 kcal)
  • Sałata (14 kcal)
  • Seler korzeniowy (21 kcal)
  • Seler naciowy (13 kcal)
  • Soczewica kiełki (119 kcal)
  • Soja (382 kcal)
  • Soja kiełki (141 kcal)
  • Szczypiorek (29 kcal)
  • Szparagi (18 kcal)
  • Szpinak (16 kcal)
  • Barszcz ukraiński mrożony (28 kcal)
  • Bukiet z jarzyn wiosennych mrożony (30 kcal)
  • Włoszczyzna krojona w paski mrożona (25 kcal)
  • Zupa jesienna mrożona (27 kcal)
  • Zupa kalafiorowa mrożona (22 kcal)
  • Zupa włoska mrożona (27 kcal)
  • Fasolka konserwowa (61 kcal)
  • Groszek zielony konserwowy, bez zalewy (63 kcal)
  • Kapusta kiszona (12 kcal)
  • Koncentrat pomidorowy 30% (92 kcal)
  • Ogórek kiszony (11 kcal)
  • Papryka czerwona konserwowa (30 kcal)
  • Keczup (93 kcal)
  • Pieczarka uprawna świeża (17 kcal)
  • Ziemniaki (77 kcal)
  • Marchewka z groszkiem mrożona (39 kcal)
  • Zupa zimowa mrożona (25 kcal)
  • Kukurydza konserwowa (102 kcal)
  • Papryka zielona (18 kcal)
  • Por (24 kcal)
  • Rzodkiewka (14 kcal)
  • Soczewica czerwona (327 kcal)
  • Szczaw (21 kcal)
owoce i przetwory owocowe
  • Ananas (54 kcal)
  • Arbuz (36 kcal)
  • Banan (95 kcal)
  • Brzoskwinia (46 kcal)
  • Cytryna (36 kcal)
  • Czereśnie (61 kcal)
  • Grejpfrut (36 kcal)
  • Gruszka (54 kcal)
  • Kiwi (56 kcal)
  • Maliny (29 kcal)
  • Melon (36 kcal)
  • Morele (47 kcal)
  • Nektarynka (48 kcal)
  • Porzeczki białe (33 kcal)
  • Porzeczki czarne (35 kcal)
  • Porzeczki czerwone (31 kcal)
  • Śliwki (45 kcal)
  • Truskawki (28 kcal)
  • Winogrona (69 kcal)
  • Daktyle suszone (277 kcal)
  • Figi suszone (290 kcal)
  • Morele suszone (284 kcal)
  • Rodzynki (277 kcal)
  • Śliwki suszone z pestką (267 kcal)
  • Dżem ananasowy niskosłodzony (157 kcal)
  • Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony (155 kcal)
  • Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony (152 kcal)
  • Dżem z czarnych porzeczek wysokosłodzony (251 kcal)
  • Dżem jagodowy niskosłodzony (153 kcal)
  • Dżem z kiwi niskosłodzony (154 kcal)
  • Dżem morelowy niskosłodzony (157 kcal)
  • Dżem pomarańczowy niskosłodzony (159 kcal)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (153 kcal)
  • Dżem śliwkowy wysokosłodzony (251 kcal)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (153 kcal)
  • Dżem truskawkowy wysokosłodzony (252 kcal)
  • Dżem wiśniowy niskosłodzony (154 kcal)
  • Dżem wiśniowy wysokosłodzony (252 kcal)
  • Powidła śliwkowe (214 kcal)
  • Brzoskwinie w syropie (73 kcal)
  • Oliwki zielone marynowane (125 kcal)
  • Agrest (41 kcal)
  • Awokado (160 kcal)
  • Czarne jagody (45 kcal)
  • Jabłko (46 kcal)
  • Mandarynki (42 kcal)
  • Pomarańcza (44 kcal)
  • Poziomki (33 kcal)
  • Wiśnie (47 kcal)
  • Jabłka suszone (238 kcal)
  • Ananas w syropie (84 kcal)
orzechy
  • Migdały (572 kcal)
  • Orzechy arachidowe (560 kcal)
  • Wiórki kokosowe (606 kcal)
  • Orzechy laskowe (640 kcal)
  • Orzechy pistacjowe (589 kcal)
  • Orzechy włoskie (645 kcal)
nasiona i ziarna
  • Pestki dyni (556 kcal)
  • Nasiona słonecznika (561 kcal)
cukier i miód
  • Cukier (405 kcal)
  • Miód pszczeli (324 kcal)
wyroby cukiernicze, ciasta i desery
  • Kakao 16% proszek (448 kcal)
  • Baton ""Bounty Milk"" (448 kcal)
  • Baton ""Mars"" (451 kcal)
  • Baton ""Milky Way"" (448 kcal)
  • Baton ""Snickers"" (497 kcal)
  • Baton ""Twix"" (483 kcal)
  • Czekolada biała (278 kcal)
  • Czekolada deserowa (531 kcal)
  • Czekolada kawowa (526 kcal)
  • Czekolada gorzka (554 kcal)
  • Czekolada mleczna (549 kcal)
  • Czekolada mleczna z orzechami laskowymi (539 kcal)
  • Sezamki (402 kcal)
  • Paluszki solone (385 kcal)
  • Delicje szampańskie (327 kcal)
  • Herbatniki (437 kcal)
  • Herbatniki z cukrem (460 kcal)
  • Herbatniki kakaowe (474 kcal)
  • Herbatniki kokosowe (473 kcal)
  • Pierniki alpejskie (367 kcal)
  • Markizy (483 kcal)
  • Wafle nadziewane (519 kcal)
  • Ciasto francuskie ze śliwkami (432 kcal)
  • Ciasto ""Karpatka"" (449 kcal)
  • Ciasto ""Napoleonka"" (348 kcal)
  • Ciasto tortowe ze świeżymi owocami (276 kcal)
  • Ptysie z bitą śmietaną (346 kcal)
  • Rolada biszkoptowa z dżemem (304 kcal)
  • Rolada z masą makową (340 kcal)
  • Rożki z ciasta francuskiego z jabłakami (390 kcal)
  • Ciasto drożdżowe (290 kcal)
  • Ciasto kruche (429 kcal)
  • Jagodzianki (314 kcal)
  • Keks bakaliowy (384 kcal)
  • Sernik z rodzynkami (333 kcal)
  • Sernik wiedeński z polewą kakaową (305 kcal)
  • Gruszki w sosie waniliowym (151 kcal)
  • Jabłko pieczone (93 kcal)
  • Truskawki z bitą śmietaną (127 kcal)
  • Wafle w czekoladzie (553 kcal)
  • Eklery z bitą śmietaną (317 kcal)
  • Babka biszkoptowa (340 kcal)
  • Piernik z bakaliami (341 kcal)
  • Truskawki w galaretce (126 kcal)
  • Czekolada nadziewana (450 kcal)
napoje
  • Herbata bez cukru (0 kcal)
  • Kawa bez cukru (2 kcal)
  • Sok ananasowy (48 kcal)
  • Sok grejpfrutowy (40 kcal)
  • Sok jabłkowy (42 kcal)
  • Sok marchwiowy (43 kcal)
  • Sok marchwiowo-jabłkowy (46 kcal)
  • Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy (44 kcal)
  • Sok marchwiowo- pomarańczowy (40 kcal)
  • Sok pomarańczowy (43 kcal)
  • Sok wielowarzywny (25 kcal)
  • Sok z czarnej porzeczki (53 kcal)
  • Sok marchwiowo-brzoskwiniowy (44 kcal)
  • Sok pomidorowy (13 kcal)
pozostałe produkty
  • Przyprawa typu Vegeta (90 kcal)
  • Majonez domowy z olejem rzepakowym (714 kcal)
  • Sól biała (343 kcal)
  • Musztarda (162 kcal)
zupy
  • Barszcz czerwony zabielany (32 kcal)
  • Barszcz ukraiński (54 kcal)
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty (21 kcal)
  • Krupnik z kaszy jęczmiennej (40 kcal)
  • Zupa cebulowa (44 kcal)
  • Zupa fasolowa (62 kcal)
  • Zupa grochowa (66 kcal)
  • Zupa jarzynowa (43 kcal)
  • Zupa kalafiorowa (28 kcal)
  • Zupa ogórkowa (42 kcal)
  • Zupa pomidorowa z ryżem (37 kcal)
  • Zupa pomidorowa zabielana (28 kcal)
  • Krem z zielonego groszku (63 kcal)
  • Zupa grzybowa zabielana (26 kcal)
  • Zupa pomidorowa z makaronem (35 kcal)
  • Zupa szczawiowa (40 kcal)
  • Zupa szpinakowa z ziemniakami (40 kcal)
  • Zupa z porów z makaronem (58 kcal)
  • Zupa z zielonego groszku (56 kcal)
  • Żurek (124 kcal)
  • Kasza manna na mleku (67 kcal)
  • Kluski lane na mleku (70 kcal)
  • Płatki owsiane na mleku (63 kcal)
  • Ryż na mleku (66 kcal)
potrawy rybne
  • Dorsz w jarzynach (117 kcal)
  • Dorsz z rusztu (172 kcal)
  • Filety z dorsza panierowane, smażone (273 kcal)
  • Karp w galarecie (137 kcal)
  • Łosoś smażony (379 kcal)
  • Łosoś z rusztu (283 kcal)
potrawy mięsne
  • Cielęcina w potrawce (103 kcal)
  • Klopsiki cielęce mielone (250 kcal)
  • Kotlet cielęcy panierowany (365 kcal)
  • Pieczeń cielęca duszona (193 kcal)
  • Kotlet mielony z kury (382 kcal)
  • Kotlet z kurczaka panierowany, smażony (248 kcal)
  • Kurczak gotowany w jarzynach (99 kcal)
  • Potrawka z kurczaka (148 kcal)
  • Bitki wieprzowe (195 kcal)
  • Kotlet schabowy panierowany (351 kcal)
  • Wieprzowina duszona (225 kcal)
  • Rolada wieprzowa (412 kcal)
  • Schab pieczony (291 kcal)
  • Żeberka duszone wieprzowe (210 kcal)
  • Bitki wołowe (102 kcal)
  • Boeuf Strogonow (220 kcal)
  • Gulasz wołowy (148 kcal)
  • Polędwica wołowa pieczona (168 kcal)
  • Pieczeń wołowa duszona (155 kcal)
  • Sztuka mięsa (224 kcal)
  • Klopsiki mielone z mięsa mieszanego (272 kcal)
  • Kotlet mielony z mięsa mieszanego (284 kcal)
  • Pieczeń rzymska (208 kcal)
  • Pulpety z mięsa mieszanego (223 kcal)
potrawy warzywno-mięsne
  • Bigos (119 kcal)
  • Fasolka po bretońsku (141 kcal)
  • Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym (108 kcal)
  • Papryka nadziewana mięsem (160 kcal)
  • Risotto z mięsem i warzywami (185 kcal)
surówki i sałatki
  • Surówka z ogórków i pomidorów (32 kcal)
  • Buraki z jabłkami (69 kcal)
  • Marchew z groszkiem (64 kcal)
  • Mizeria ze śmietaną (34 kcal)
  • Sałata zielona z olejem (55 kcal)
  • Sałata zielona ze śmietaną (40 kcal)
  • Surówka z kapusty białej (67 kcal)
  • Surówka z kapusty kiszonej (68 kcal)
  • Surówka z kapusty pekińskiej, jabłek, papryki z olejem (53 kcal)
  • Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem (94 kcal)
  • Surówka z marchwi i jabłek (59 kcal)
  • Surówka z papryki (90 kcal)
  • Surówka z pomidorów (14 kcal)
  • Surówka z porów i jabłek (140 kcal)
  • Surówka z selerów, jabłek i marchwi (60 kcal)
  • Surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym (36 kcal)
  • Buraki zasmażane (83 kcal)
  • Ćwikła (41 kcal)
  • Kapusta biała zasmażana (69 kcal)
  • Sałatka jarzynowa z majonezem (192 kcal)
  • Sałatka jarzynowa z majonezem i jogurtem naturalnym (117 kcal)
  • Sałatka z czerwonej kapusty (83 kcal)
potrawy z kasz, mąki i ziemniaków
  • Ciasto naleśnikowe biszkoptowe (187 kcal)
  • Kopytka (143 kcal)
  • Naleśniki serem (242 kcal)
  • Pizza z pieczarkami i cebulą (289 kcal)
  • Ryż z jabłkami (152 kcal)
  • Ciasto naleśnikowe bez piany (174 kcal)
  • Kasza gryczana na sypko (132 kcal)
  • Kasza perłowa na sypko (115 kcal)
  • Kluski śląskie (169 kcal)
  • Knedle ze śliwkami (161 kcal)
  • Pierogi leniwe (242 kcal)
  • makaron (107 kcal)
  • Pierogi ruskie (166 kcal)
  • Pierogi z mięsem (219 kcal)
  • Pierogi z truskawkami (240 kcal)
  • Pizza mięsno-ziołowa (327 kcal)
  • Placki ziemniaczane (231 kcal)
  • Pyzy z mięsem (292 kcal)
  • Risotto z mięsem (229 kcal)
  • Ryż na sypko (135 kcal)
  • Ziemniaki puree (90 kcal)
  • Ziemniaki polane tłuszczem (106 kcal)
potrawy z jaj
  • Jaja sadzone (168 kcal)
  • Jaja gotowane (109 kcal)
  • jajecznica (119 kcal)

Organizm, do którego regularnie dostarczamy kalorie, nie ma potrzeby magazynowania ich w postaci tkanki tłuszczowej. Ważne jest w związku z tym, aby około 3 godzin po I śniadaniu i 3 godzin po obiedzie zjeść niewielki posiłek. Może to być sałatka ze świeżych owoców, produkt nabiałowy, a nawet garść orzechów. Już tak niewielka przekąska ochroni nas przed nieprzyjemnym uczuciem głodu, a w konsekwencji przed niepohamowanym apetytem.

Obiad to kolejny ważny posiłek w ciągu dnia. Potrzebny nam jest, aby na nowo dostarczyć glukozę do pracy naszego mózgu. Pamiętaj, aby znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Z węglowodanów wybierz te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym: kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, ryż brązowy, ryż Basmati, makaron razowy. Jako dodatek do produktów węglowodanowych chude mięso najlepiej kurczak, indyk, cielęcina, wołowina. Dwa razy w tygodniu staraj się zjeść porcję ryby. Zwróć uwagę na obróbkę kulinarną mięsa i ryb. Najlepiej gotować, dusić, piec w folii i grillować. Koniecznie zjedz dużą porcję gotowanych warzyw lub surówki. Do sałatki zamiast śmietany lub majonezu dodaj oliwę z oliwek lub inne oleje roślinne.

Organizm, do którego regularnie dostarczamy kalorie, nie ma potrzeby magazynowania ich w postaci tkanki tłuszczowej. Ważne jest w związku z tym, aby około 3 godzin po I śniadaniu i 3 godzin po obiedzie zjeść niewielki posiłek. Może to być sałatka ze świeżych owoców, produkt nabiałowy, a nawet garść orzechów. Już tak niewielka przekąska ochroni nas przed nieprzyjemnym uczuciem głodu, a w konsekwencji przed niepohamowanym apetytem.

Zdecydowanie nie należy z niej rezygnować. Powinna być jednak lekka, aby nie obciążać przewodu pokarmowego. Zbyt dużej ilości kalorii nie da się już zużyć, więc mogą się odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej. Pamiętaj, aby kolację jadać na 2–3 godziny przed snem. Kolacja powinna się składać z tych samych produktów co śniadanie, ale być jednak trochę mniejsza.

Wersja do druku Wyczyść

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies