Pytanie nadesłane do redakcji
Czy mleko jest zdrowe? Lepiej pić mleko czy kefir i jogurty?
Odpowiedziała
dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, niezbędnego do budowy zdrowych kości i zębów. Mleko zawiera również witaminy A, D i B2 i jest źródłem białka. Mleko możemy zastąpić najlepiej kefirem, jogurtem lub twarogami. U osób zagrożonych nadwagą powinny to być przetwory chude. Tłuszcze nasycone występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym m. in. w tłustych przetworach (masło, pełnotłuste mleko, tłuste żółte sery, śmietana) spożywane w większych ilościach mogą zwiększać zawartość cholesterolu we krwi, sprzyjając rozwojowi miażdżycy.
W profilaktyce chorób na tle wadliwego żywienia ważną rolę odgrywają fermentowane napoje mleczne (kefiry, jogurty, kwaśne mleko). Zawierają one korzystnie działające żywe kultury bakterii - Bifidobacterium bifidum oraz Lactobacillus acidophilus. Napoje fermentowane zaleca się osobom, u których spożycie mleka słodkiego powoduje zaburzenia trawienia, czyli nietolerancję laktozy. Liczne badania wskazują, iż napoje mleczne fermentowane korzystnie wpływają na zdrowie, likwidują biegunki i zaparcia, wzdęcia i niestrawności, poprawiają przyswajalność żelaza i wapnia, przywracają naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczoną podczas leczenia antybiotykami.