Pytanie nadesłane do redakcji
Mam 19 lat. Wzrost 169 cm, waga 51,1 kg, zawartość tkanki tłuszczowej 17,6%, zawartość tkanki beztłuszczowej 40 kg, zawartość wody 60,1%. Czy proporcje zawartości tkanek są odpowiednie do wagi oraz czy powinnam zwiększyć swoją masę mięśniową czy tłuszczową?
Odpowiedziała
dr hab. med. Teresa Nieszporek
Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Podstawowa ocena stanu odżywienia dokonywana jest z użyciem wskaźnika masy ciała (body mass index - BMI). Wskaźnik ten oblicza się, korzystając z następującego wzoru: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m2). Zakres normy dla wartości BMI wynosi 18,5-24,9. Wskaźnik ten nie określa proporcji poszczególnych składowych masy ciała.
Dokładniej składowe ciała można określić takimi metodami, jak bioimpedancja elektryczna, podwójna absorpcjometria energii RTG oraz tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny. Często stosowaną metodą jest bioimpedancja elektryczna. Metoda ta określa skład ciała za pomocą pomiaru oporu elektrycznego w poszczególnych tkankach, które ze względu na różną zawartość wody w odmienny sposób przewodzą odpowiednio dostosowany prąd. Oceniona tą metodą zawartość wody w organizmie u młodych kobiet (w wieku do 30 lat) wynosi prawidłowo 60–62%, a zawartość tkanki tłuszczowej 16-20%.
W przedstawionym w pytaniu przypadku obliczona wartość BMI (17,8) jest trochę za niska, a zawartość tkanki tłuszczowej 17,6% mieści się w granicach normy. Na pewno warto zwiększyć masę mięśniową, ale niewielkie zwiększenie tkanki tłuszczowej również nie zaburzy prawidłowych proporcji składu ciała.