Pytanie nadesłane do redakcji
Wiadomo, że witaminy A, D, E, K są wchłaniane razem z tłuszczami, jednak zastanawiam się, czy np. picie soku marchewkowego z równoczesnym podjadaniem orzechów, czy też pestek dyni umożliwia wchłanianie tych witamin?
Odpowiedziała
dr Katarzyna Wolnicka
Pracownia Żywienia Dzieci i Młodzieży
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Sok marchwiowy bogaty jest w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Jej wchłanianie zwiększa się w obecności tłuszczów. Orzechy i pestki nasion (dyni czy słonecznika) są bogate w korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są ponadto doskonałym źródłem białka i wielu cennych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E, selen, miedź, magnez i polifenole. Mogą stanowić dodatek do musli, sałatek, można je spożywć jako przekąskę. Należy jednak pamiętać, że są bardzo kaloryczne (np. 100 g orzechów to ok. 600 kcal).
Ze względu na zawartość tłuszczu mogą wpływać na poprawę wchłaniania witaminy A z innych produktów w tym z soku marchwiowego.