Czy warto zamenić cukier na ksylitol?

Czy warto zamenić cukier na ksylitol?Oceń:
Dominika Wnęk, dietetyk

Chcę zrezygnować z cukru. Czy warto stosować do słodzenia ksylitol? Czy istnieje jakaś korzystniejsza alternatywa?


Fot. Photopin.com

Ksylitol, zwany inaczej cukrem brzozowym, to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. Jest on równie słodki jak sacharoza, ale jego wartość kaloryczna jest prawie o połowę mniejsza. Korzyści zdrowotne ze słodzenia ksylitolem wiążą się z jego działaniem antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Ponadto wzmacnia on układ immunologiczny, a także zwiększa przyswajanie wapnia, co może być pomocne w profilaktyce osteoporozy. Ponadto ksylitol cechuje niski indeks glikemiczny, mogą go więc stosować osoby chorujące na cukrzycę typu 2 oraz stosujące diety ubogoenergetyczne. Uznaje się również, że ten produkt przeciwdziała próchnicy, chroni dziąsła i wzmacnia szkliwo.

Należy jednak pamiętać, że ksylitol ma właściwości lekko przeczyszczające, dlatego nie zaleca się jego podawania dzieciom poniżej 3. roku życia. Ponieważ organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większych ilości enzymu trawiącego, ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo, rozpoczynając od 1 łyżeczki dziennie. Bezpieczna ilość ksylitolu, niepowodująca dolegliwości, obejmuje 3 łyżeczki dziennie.

Do innych alternatyw cukru należy stewia. Jest to wieloletni krzew pochodzący z Brazylii i Paragwaju, który swój intensywnie słodki smak zawdzięcza zawartym w liściach, łodygach, kwiatach, nasionach i korzeniach glikozydom stewiolowym. Stewii przypisuje się ponadto właściwości hipoglikemizujące. W badaniach u ludzi wykazano istotnie mniejsze stężenie insuliny po spożyciu posiłku z dodatkiem stewii niż po posiłku słodzonym sacharozą lub aspartamem, a także mniejsze stężenie glukozy po spożyciu posiłku ze stewią, w porównaniu z sacharozą. Ponadto wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbiegunkowe oraz immunomodulacyjne. Dodatkowo stewia jest cennym źródłem witaminy C i kwasu foliowego, licznych składników mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz pełniących rolę antyoksydantów związków fenolowych.

Data utworzenia: 25.02.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Beata
      2016-03-12 20:21
      Ksylitol, jest drogi lecz smakowo przypomina cukier...
      Stewia, każdy kto pije i piecze ze stewią wie, jak zmienia smak wszystkiego.
      Jest mdła, mimo że daje słodycz, trudno jest się przyzwyczaić.
      Oba stosowałam i stosuję, ale jednak cukier daje najlepszy smak.
      odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies