Sezon letni to najlepszy czas na odchudzanie. Wysokie temperatury nie sprzyjają przejadaniu się, a dodatkowo mamy większą ochotę na lekkie potrawy (np. sałatki, chłodniki). Ponadto owoce i warzywa dostępne w tym czasie smakują naprawdę znakomicie.
Wakacje to jednak czas wyjazdów i spotkań towarzyskich. W takich sytuacjach łatwiej ulegamy pokusom. O czym w takim razie trzeba wiedzieć, aby cieszyć się latem i wakacjami, poznawać nowe smaki, a z urlopu nie wrócić z dodatkowymi kilogramami?
Fot. Pixabay.com
Jedz z głową
Po pierwsze, możesz próbować wszystkiego. Istnieje jedna zasada – umiar. Po drugie, warto pamiętać, że każdy niemalże produkt ma swoją zdrowszą alternatywę. Zamiast dużego pucharu lodowego zamów dwie gałki lodów bez dodatków, zamiast gofra z bitą śmietaną, wybierz gofra z owocami.
W nadmorskich kurortach często zamawia się rybę. Zjedz ją z dodatkową porcją sałatki, a nie z frytkami. Unikaj także produktów smażonych, jest wiele miejsc, gdzie można zjeść zdrowszą rybę grillowaną.
Jedz regularnie, najlepiej 5 posiłków w ciągu dnia
Podstawą utrzymania apetytu na wodzy są regularne posiłki. Codziennie jedz śniadanie. Jeżeli cały dzień przebywasz na świeżym powietrzu, przygotuj kanapki na bazie pieczywa pełnoziarnistego, owoce, warzywa pokrojone w słupki, naturalne (bez dodatku cukru) produkty nabiałowe, takie jak jogurt, kefir czy maślanka. Warto jeszcze przed wakacjami kupić specjalne pojemniki, które ułatwią właściwe przechowywanie żywności. Jeżeli nie przygotujesz zdrowych przekąsek, na pewno skuszą cię frytki lub kiełbaska z grilla.
Uważaj na kalorie dostarczane z napojami
Soki owocowe z kartonów, zimne napoje gazowane, kawa z bitą śmietaną – w przypadku tych produktów natychmiast powinno się włączyć czerwone światło. Dostarczają one bowiem dużych ilości kalorii, a niestety nie sycą. Ponadto wakacyjna atmosfera sprzyja relaksowi i częściej sięgamy po alkohol. Pamiętaj jednak, że alkohol pobudza apetyt i – co bardzo prawdopodobne – możesz zjeść dużo więcej niż zwykle.
Najlepiej pić wodę mineralną. Można do niej dodać plasterek cytryny, pomarańczy, limonki i miętę. Dobrze komponuje się także woda z dodatkiem truskawek i listków bazylii lub jabłko z dodatkiem anyżu i cynamonu.
Fast food – zdecydowanie nie!
Wprawdzie na wakacjach głównie fast foody kuszą atrakcyjną, niską ceną, warto jednak poszukać miejsc, które nie są przeznaczone dla wczasowiczów, a odwiedzają je rodowici mieszkańcy. W takich miejscach ceny są niższe niż w restauracjach dla turystów, a dodatkowo można spróbować regionalnych dań.