Źródła błonnika dla osób na diecie bezglutenowej

Źródła błonnika dla osób na diecie bezglutenowejOceń:
Dominika Wnęk, dietetyk

"Niedawno zdiagnozowano u mnie celiakię. Od momentu wprowadzenia diety bezglutenowej mam problem z zaparciami. Lekarz sugeruje, aby zwiększyć ilość błonnika w diecie. Proszę o informację, jakie produkty bogate w błonnik pokarmowy są odpowiednie w diecie bezglutenowej."

Suszone owoce, dieta bezglutenowa, błonnik
Fot. Pixabay.com

Problem zaparć w celiakii występuje dość często. Pacjenci są przekonani, że z uwagi na problemy gastryczne powinni ograniczać spożycie surowych warzyw i owoców. To poważny błąd żywieniowy, który zwykle prowadzi do jedzenia warzyw jedynie w zupach i do rzadkiego spożywania owoców.

Poza surowymi warzywami i owocami, źródło błonnika pokarmowego stanowią następujące produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

  • kasza gryczana i jaglana
  • ryż brązowy
  • bezglutenowe płatki owsiane
  • amarantus
  • komosa ryżowa
  • nasiona babki płesznika
  • siemię lniane
  • owoce suszone: morele, figi, śliwki
  • orzechy
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • sezam.

Data utworzenia: 08.07.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Włosi najzdrowszym narodem na świecie
    W rankingu 163 krajów pod nazwą Bloomberg Global Health Index Włochy zajmują pierwsze miejsce. To zasługa jedzenia świeżej żywności i diety śródziemnomorskiej - podkreślają media. Polska zajmuje w tym rankingu 39. miejsce.
  • Kampania „5 porcji owoców i warzyw" ma zmienić nawyki żywieniowe
    Rozpoczęła się kolejna kampania promocyjno-edukacyjna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program ten ma zachęcać do zmiany nawyków żywieniowych. Spożycie owoców i warzyw w Polsce jest dużo niższe niż zalecane minimum 400 g dziennie.
  • Do 2030 r. co trzeci dorosły Polak będzie otyły
    Do 2030 r. jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies