Błonnik pokarmowy to składnik diety, który ułatwia perystaltykę jelit, przez co odgrywa ważną rolę w profilaktyce zaparć. Produkty bogate w błonnik pokarmowy pobudzają funkcję żucia i wydzielania śliny. Ponadto wiąże on wodę, zapobiegając nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych, co z kolei zwiększa masę stolca i skraca czas pasażu jelitowego.
Błonnik pokarmowy wpływa ponadto na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i glukozy we krwi oraz zwiększa wydalanie tłuszczu.
Zwiększysz ilość błonnika w codziennym jadłospisie, pamiętając o kilku zasadach:
- włącz do jadłospisu większe ilości warzyw i owoców
- staraj się nie rozgotowywać warzyw
- włącz do jadłospisu nasiona roślin strączkowych (bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę i soję)
- zamiast białego pieczywa wybieraj pieczywo pełnoziarniste i razowe
- ziemniaki zastępuj grubymi kaszami – gryczaną, jęczmienną, pęczakiem
- do sałatek i jogurtów dodawaj otręby
- do jogurtu możesz dodać suszoną śliwkę lub morelę
- codziennie zjadaj garść orzechów.
Pamiętaj, że błonnik będzie działał pozytywnie, jeśli zadbasz o zwiększenie ilości wypijanych płynów.