×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy istnieje konkretny składnik pożywienia, który wpływa na płodność?

Dominika Wnęk, dietetyk

Niestety nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących na to, że jakikolwiek konkretny składnik pożywienia wpływa na płodność człowieka. Istnieją jednak liczne badania, w których wykazano związek między odpowiednią dietą a płodnością.

Jedno z nich - badanie Nurses Health Study II - prowadzono w celu oceny wpływu diety na zdolności reprodukcyjne. Na podstawie badania stwierdzono, że odpowiednia dieta zmniejsza aż o 69% ryzyko niepłodności wynikające z zaburzeń owulacji. Zauważono na przykład, że na płodność niekorzystnie wpływa spożycie nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu. Stwierdzono, że u kobiet spożywających 2 porcje takich produktów dziennie występuje ryzyko niepłodności o 11% większe niż u kobiet, które zjadały tylko jedną porcję takich produktów. Skądinąd wiadomo, że wraz z obniżeniem zawartości tłuszczu w diecie redukcji ulega liczba żeńskich hormonów - estrogenów - a w organizmie zaczynają przeważać męskie hormony płciowe. Co ważne, zaobserwowano także odwrotną zależność między spożyciem pełnotłustych produktów nabiałowych a ryzykiem niepłodności.

Zwiększone ryzyko niepłodności z powodu zaburzeń owulacji odnotowano również w przypadku diety o dużej zawartości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, w przeciwieństwie do węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

Wspomniane powyżej badanie Nurses Health Study wykazało także, że ryzyko niepłodności zwiększa już bardzo niewielkie spożycie tłuszczów trans. Z kolei korzystny efekt obserwuje się w przypadku diety bogatej w produkty, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek, stanowiące źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto okazuje się, że konsumpcja żelaza pochodzącego ze źródeł roślinnych także może zmniejszać ryzyko niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji. Było to dość ciekawe spostrzeżenie, gdyż to raczej żelazo hemowe - pochodzenia zwierzęcego - powszechnie uważa się za lepiej przyswajalne. Zaobserwowano również, że na płodność korzystnie wpływa odpowiednia podaż kwasu foliowego.

Z powyższych obserwacji wynika, że starający się o potomstwo powinni zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. Im więcej zdrowych nawyków żywieniowych, tym większe są szanse na poprawę funkcji rozrodczych.

Opracowano na podstawie artykułu mgr Justyny Jessa „Zdrowa dieta sprzymierzeńcem płodności”, Food Forum, luty-marzec 2016.

10.08.2016
Zobacz także
Inne pytania
  • Właściwości gorzkiej czekolady
  • Dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby
  • Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta