Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby

Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby Oceń:
(3.00/5 z 6 ocen)

Pytanie nadesłane do redakcji

Chciałbym zapytać, co jeść, wobec stwierdzonego w USG stłuszczenia wątroby, i ewentualnie jaką dietą można ten proces zahamować lub cofnąć.

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Stłuszczenie wątroby polega na nadmiernym odkładaniu się złogów tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach). Przyczyny stłuszczenia są różnorodne. Powstaje na ogół w wyniku przewlekłego nadmiernego spożycia alkoholu, często rozwija się w cukrzycy i otyłości, głodzeniu i niedoborach białka w organizmie, może też być wywołane działaniem różnych substancji toksycznych i leków.

Leczenie stłuszczenia wątroby polega na usunięciu jego przyczyny, czyli np. wykluczeniu spożycia alkoholu, dostarczeniu organizmowi zgodnie z zaleceniami wszystkich potrzebnych składników odżywczych, uregulowaniu cukrzycy itp. Dieta powinna mieć charakter diety lekkostrawnej niskotłuszczowej. Węglowodany należy dostarczyć w postaci drobnych i średnioziarnistych kasz, płatków błyskawicznych, jasnego pieczywa, biszkoptów, sucharów drożdżowych, drobnych makaronów i gotowanych ziemniaków w postaci puree.

Głównym źródłem białka powinny być produkty mleczne głównie w postaci naturalnych napojów fermentowanych, takich jak: kefir, jogurt, maślanka czy mleko zsiadłe o zawartości 1–2% tłuszczu oraz jaja, chude sery twarogowe, chude gatunki mięs i ryb, najlepiej w postaci gotowanej, duszonej na wodzie i ewentualnie pieczone bez dodatku tłuszczu.

Warzywa z dużą zawartością celulozy i hemiceluloz oraz lignin należy wykluczyć, np. suche nasiona roślin strączkowych, kapustę, szpinak, szczaw.

Warzywa korzeniowe, takie jak: marchew, buraki, pietruszka, seler najlepiej spożywać w postaci gotowanej. Z kolei z warzyw liściastych należy wyrwać łodygę i rozdrobnić. Owoce najlepiej podawać w formie gotowanej lub pieczonej, np. jabłka. Poniżej przedstawiono w tabeli listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych.

Tabela. Dieta lekkostrawna
produkty zalecane produkty przeciwwskazane
pieczywo jasne: chleb, bułki, bułki grahamki bez karmelu, chleb graham pieczywo razowe; z karmelem, z miodem, ze słodem
kasze średnioziarniste: jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, jaglana kasze grube: jęczmienna pęczak, gryczana
płatki zbożowe błyskawiczne: jęczmienne, kukurydziane, pszenne, ryżowe, owsiane płatki owsiane górskie, mussli
drobne makarony (nitki) ryż na sypko
grube makarony
napoje mleczne (1,0–2% tł.): mleko zsiadłe, jogurt naturalny, kefir, maślanka naturalna, mleko acidofilne śmietana, śmietanka, Cremona
ser biały chudy, półtłusty, serki naturalne, homogenizowane chude ew. półtłuste ser biały tłusty, serki wiejskie
sery żółte i topione, Feta, pleśniowe
jaja na miękko, w potrawach jaja na twardo i smażone
wędliny i mięso chude, podroby i niektóre wyroby z podrobów (kaszanki, pasztety domowe – chude) wędliny i mięso tłuste, niektóre wyroby z podrobów, np. pasztetowa, salceson
ryby, drób bez skóry flaki
potrawy: gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone potrawy: smażone, obsmażane
masło, margaryna, oleje mieszanki tłuszczowe, tłuszcze cukiernicze
warzywa na surowo drobno pokrojone: pomidory i ogórki kwaszone (bez skórki), cykoria, kapusta pekińska, koperek, rzeżucha, młoda natka, starta marchew, sałata krucha i lodowa kapusta biała, czerwona i kwaszona
warzywa gotowane: buraczki, cukinia, dynia, kabaczki, marchew, fasolka szparagowa, groszek zielony, pietruszka, seler, róże kalafiora i brokułów ogórek świeży, cebula, papryka, por, szczypior, rzodkiewka i rzodkiew, suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, kukurydza
ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym szpinak, szczaw, warzywa marynowane, grzyby
jabłko – starte na mus lub pieczone, albo gotowane
banan, kiwi, brzoskwinia i nektaryny – bez skórki, melon, arbuz, mandarynki – tylko z cienką skórką
z pozostałych owoców – sok (maks. 1 szklanka/ dzień) w proporcji 1:2 z wodą, ew. przeciery (miąższ)
winogrona, porzeczki, agrest, maliny, truskawki, jagody, śliwki, gruszki, suszone owoce, grejpfruty, pomarańcze, orzechy, owoce w occie
przyprawy ziołowe majeranek, bazylia, oregano, itp. ostre przyprawy, ketchup, musztarda, ocet

Data utworzenia: 26.07.2012
Udostępnij:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

    • Alicja
      2016-12-14 10:45
      Dieta powyżej różni się diametralnie od diety jaką dostałam w przychodni Hepatologicznej. Przede wszystkim trzeba zwiększyć aktywność fizyczną i zgubić oponkę z brzucha.Dieta o niskim indeksie glikemicznym. 5 posiłków dziennie które trzeba starannie pogryźć. Trzeba unikać produktów sztucznych i z konserwantami.odpowiedz
    • merk
      2016-08-25 13:06
      Tylko ostropet!!!!! Byłem u Profesora w Szczecinie i powiedział że nic lepszego nie znajdę i mogę zapomnieć o lekach na wątrobę wszystkie one są na bazie ostropestu .Jeśli kogoś nie jest przekonany lub nie wieży niech poczyta w Internecie. Czyni cuda jest najlepszy i kosztuje grosze w porównaniu z lekami.odpowiedz
    • BWD
      2016-08-19 21:56
      Na francuskich stronach dieta ta wygląda kompletnie inaczej. I jej wierzę, bo niejednokrotnie przekonałam się, że polska medycyna zatrzymała się w latach 60.odpowiedz
      • Eliza
        2016-11-12 14:03
        Szkoda ze nie podajesz tej diety francuskiej. Bo samo stwierdzenie ze jest zła, to nie wszystko . Zwłaszcza ze diety podawane na różnych stronach bardzooo się różnią .Moze z kilku wybrało by się te które powtarzają się wszędzie .Pozdrawiamodpowiedz
    • Piter
      2016-05-18 01:26
      kilka tutaj wymienionych produktow na angelsko jezycznych stronach wlasnie rekomenduja jak grejfrut,czosnek,ale absolutnie nie bialko i miesaodpowiedz
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Aktualności

  • Jest Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
    Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków – poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.
  • Zalety ostrej papryczki chili
    Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych przez „PLOS ONE”. To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.
  • Niewielu Polaków czyta etykiety spożywcze
    Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego
    Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
    Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies