Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby

Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby Oceń:
(3.50/5 z 4 ocen)
26.07.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Chciałbym zapytać, co jeść, wobec stwierdzonego w USG stłuszczenia wątroby, i ewentualnie jaką dietą można ten proces zahamować lub cofnąć.

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Stłuszczenie wątroby polega na nadmiernym odkładaniu się złogów tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach). Przyczyny stłuszczenia są różnorodne. Powstaje na ogół w wyniku przewlekłego nadmiernego spożycia alkoholu, często rozwija się w cukrzycy i otyłości, głodzeniu i niedoborach białka w organizmie, może też być wywołane działaniem różnych substancji toksycznych i leków.

Leczenie stłuszczenia wątroby polega na usunięciu jego przyczyny, czyli np. wykluczeniu spożycia alkoholu, dostarczeniu organizmowi zgodnie z zaleceniami wszystkich potrzebnych składników odżywczych, uregulowaniu cukrzycy itp. Dieta powinna mieć charakter diety lekkostrawnej niskotłuszczowej. Węglowodany należy dostarczyć w postaci drobnych i średnioziarnistych kasz, płatków błyskawicznych, jasnego pieczywa, biszkoptów, sucharów drożdżowych, drobnych makaronów i gotowanych ziemniaków w postaci puree.

Głównym źródłem białka powinny być produkty mleczne głównie w postaci naturalnych napojów fermentowanych, takich jak: kefir, jogurt, maślanka czy mleko zsiadłe o zawartości 1–2% tłuszczu oraz jaja, chude sery twarogowe, chude gatunki mięs i ryb, najlepiej w postaci gotowanej, duszonej na wodzie i ewentualnie pieczone bez dodatku tłuszczu.

Warzywa z dużą zawartością celulozy i hemiceluloz oraz lignin należy wykluczyć, np. suche nasiona roślin strączkowych, kapustę, szpinak, szczaw.

Warzywa korzeniowe, takie jak: marchew, buraki, pietruszka, seler najlepiej spożywać w postaci gotowanej. Z kolei z warzyw liściastych należy wyrwać łodygę i rozdrobnić. Owoce najlepiej podawać w formie gotowanej lub pieczonej, np. jabłka. Poniżej przedstawiono w tabeli listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych.

Tabela. Dieta lekkostrawna
produkty zalecane produkty przeciwwskazane
pieczywo jasne: chleb, bułki, bułki grahamki bez karmelu, chleb graham pieczywo razowe; z karmelem, z miodem, ze słodem
kasze średnioziarniste: jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, jaglana kasze grube: jęczmienna pęczak, gryczana
płatki zbożowe błyskawiczne: jęczmienne, kukurydziane, pszenne, ryżowe, owsiane płatki owsiane górskie, mussli
drobne makarony (nitki) ryż na sypko
grube makarony
napoje mleczne (1,0–2% tł.): mleko zsiadłe, jogurt naturalny, kefir, maślanka naturalna, mleko acidofilne śmietana, śmietanka, Cremona
ser biały chudy, półtłusty, serki naturalne, homogenizowane chude ew. półtłuste ser biały tłusty, serki wiejskie
sery żółte i topione, Feta, pleśniowe
jaja na miękko, w potrawach jaja na twardo i smażone
wędliny i mięso chude, podroby i niektóre wyroby z podrobów (kaszanki, pasztety domowe – chude) wędliny i mięso tłuste, niektóre wyroby z podrobów, np. pasztetowa, salceson
ryby, drób bez skóry flaki
potrawy: gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone potrawy: smażone, obsmażane
masło, margaryna, oleje mieszanki tłuszczowe, tłuszcze cukiernicze
warzywa na surowo drobno pokrojone: pomidory i ogórki kwaszone (bez skórki), cykoria, kapusta pekińska, koperek, rzeżucha, młoda natka, starta marchew, sałata krucha i lodowa kapusta biała, czerwona i kwaszona
warzywa gotowane: buraczki, cukinia, dynia, kabaczki, marchew, fasolka szparagowa, groszek zielony, pietruszka, seler, róże kalafiora i brokułów ogórek świeży, cebula, papryka, por, szczypior, rzodkiewka i rzodkiew, suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, kukurydza
ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym szpinak, szczaw, warzywa marynowane, grzyby
jabłko – starte na mus lub pieczone, albo gotowane
banan, kiwi, brzoskwinia i nektaryny – bez skórki, melon, arbuz, mandarynki – tylko z cienką skórką
z pozostałych owoców – sok (maks. 1 szklanka/ dzień) w proporcji 1:2 z wodą, ew. przeciery (miąższ)
winogrona, porzeczki, agrest, maliny, truskawki, jagody, śliwki, gruszki, suszone owoce, grejpfruty, pomarańcze, orzechy, owoce w occie
przyprawy ziołowe majeranek, bazylia, oregano, itp. ostre przyprawy, ketchup, musztarda, ocet

Udostępnij:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

    • BWD
      2016-08-19 21:56
      Na francuskich stronach dieta ta wygląda kompletnie inaczej. I jej wierzę, bo niejednokrotnie przekonałam się, że polska medycyna zatrzymała się w latach 60.odpowiedz
    • Piter
      2016-05-18 01:26
      kilka tutaj wymienionych produktow na angelsko jezycznych stronach wlasnie rekomenduja jak grejfrut,czosnek,ale absolutnie nie bialko i miesaodpowiedz
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • 10 tys. podpisów po wnioskiem do MZ o refundację porad dietetyków
    W listopadzie ubiegłego roku, z inspiracji Fundacji „My Pacjenci”, powstała inicjatywa społeczna „Głodni Zmian”. Do końca lipca zebrała ponad 10 tys. podpisów po wnioskiem do ministra zdrowia, aby porady dietetyków dla ciężarnych oraz rodziców dzieci do lat 5 były finansowane przez NFZ.
  • Drożdżówka wraca do szkolnych sklepików
    Sztandarowa drożdżówka powraca, ale chcemy, by sprostała nie tylko wymaganiom zdrowotnym, ale również by smakowała dzieciom. Dlatego dajemy wszystkim czas na przygotowanie się do nowych przepisów - mówi w wywiadzie dla "Dziennika Gazety Prawnej" Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny.
  • Polacy nie czytają etykiet produktów spożywczych
    Polacy nie czytają etykiet umieszczanych na produktach spożywczych - wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Instytut prowadzi projekt Zachowaj Równowagę, który ma zwiększyć świadomość społeczeństwa w dziedzinie zdrowego odżywiania.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies