Dieta w schyłkowej niewydolności nerek

Dieta w schyłkowej niewydolności nerekOceń:
29.11.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek. Jaki rodzaj pieczywa? Podwyższona zawartość fosforanów nieorganicznych, jak ją ograniczyć?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Fosfor jest pierwiastkiem szeroko rozpowszechnionym w produktach żywnościowych, w których występuje głównie w formie fosforanów, będących związkami nieorganicznymi. Bardzo dużą zawartością tego składnika (powyżej 250 mg/100 g) charakteryzują się sery podpuszczkowe, kiełbasy suche, wędliny, konserwy rybne i ryby wędzone spożywane z ośćmi oraz orzechy laskowe i włoskie. Bogate w fosfor (zawartość 100–250 mg/100 g) są także świeże ryby, kasza gryczana, ciemne pieczywo, mięso, drób, sery twarogowe, jogurty. Mniejsze ilości fosforu (do 100 mg/100 g) zawierają warzywa, owoce oraz mleko i jasne pieczywo (tab. 1).

Tabela 1. Zróżnicowanie zawartości fosforu w produktach żywnościowych*
niska
<50 mg/100 g
średnia
50–100 mg/100 g
wysoka
100–250 mg/100 g
bardzo wysoka
>250 mg/100 g
gruszki
jabłka
pomarańcze
porzeczki
śliwki
kalafior
kapusta
marchew
pietruszka - korzeń
pomidory
ziemniak
margaryny
masło
mleko spożywcze
kefir
mąka pszenna
mąka żytnia jasna
pieczywo jasne
kasza jęczmienna (gotowana)
groszek zielony
papryka czerwona
pietruszka – liście
kiełbasy, wędzonki
mięsa: wołowe, cielęce, wieprzowe
drób
ryby
jaja
jogurt
ser twarogowy
pieczywo ciemne
kasza gryczana (gotowana)
fasola (gotowana)
groch (gotowany)
soja (gotowana)
kiełbasy suche: kabanosy, krakowska, myśliwska
szynka wołowa
wątroba
konserwy rybne
sery żółte fermentowane
orzechy: laskowe, włoskie
kakao
*Kunachowicz H. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych

Dodatkowym źródłem fosforu w produktach spożywczych mogą być fosforany dodawane podczas procesów przetwarzania żywności (pieczywo cukiernicze, napoje typu coca-cola).

Duża zawartość fosforu w diecie (zarówno dodanego w procesach technologicznych, jak i występującego naturalnie w postaci związków fitynowych) może mieć niekorzystny wpływ na przyswajanie innych składników mineralnych, a także prowadzić do zaburzeń sfery hormonalnej, która odpowiada za metabolizm wapnia w organizmie.

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek powinna charakteryzować się ograniczeniem spożycia fosforu. Aby to osiągnąć, należy zrezygnować z produktów o dużej zawartości tego pierwiastka. Należy także ograniczyć spożycie, ale nie wykluczać z diety mleka i jego przetworów (kefir, jogurt), ponieważ produkty te stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia.

Udostępnij:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

  • Kwas fitynowy
  • Moda na „chorobę Hashimoto”
    Rodzice otyłych dzieci próbują uzasadniać ich stan chorobą tarczycy, opierając się na źródłach internetowych. - To jest już prawie plaga w poradniach endokrynologicznych dla dzieci - mówi prof. Ewa Małecka-Tendera, pediatra i endokrynolog z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach-Ligocie.
  • „Kochanie, zabijamy nasze dziecko” z BBC do Dwójki
    TVP 2 przygotowuje polską wersję brytyjskiego programu BBC „Honey, We're Killing the Kids”, w którym eksperci zdrowego żywienia i aktywności fizycznej pomagają wybranym rodzinom wprowadzać właściwe nawyki żywieniowe.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie?
    Błonnik pokarmowy wpływa ponadto na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i glukozy we krwi oraz zwiększa wydalanie tłuszczu.
  • Wody smakowe
    Moje dziecko w trakcie upałów pije duże ilości wód smakowych. Czy są w pełni bezpieczne, czy może powinniśmy z nich zrezygnować?

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies