Dieta w schyłkowej niewydolności nerek

Dieta w schyłkowej niewydolności nerekOceń:

Pytanie nadesłane do redakcji

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek. Jaki rodzaj pieczywa? Podwyższona zawartość fosforanów nieorganicznych, jak ją ograniczyć?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Fosfor jest pierwiastkiem szeroko rozpowszechnionym w produktach żywnościowych, w których występuje głównie w formie fosforanów, będących związkami nieorganicznymi. Bardzo dużą zawartością tego składnika (powyżej 250 mg/100 g) charakteryzują się sery podpuszczkowe, kiełbasy suche, wędliny, konserwy rybne i ryby wędzone spożywane z ośćmi oraz orzechy laskowe i włoskie. Bogate w fosfor (zawartość 100–250 mg/100 g) są także świeże ryby, kasza gryczana, ciemne pieczywo, mięso, drób, sery twarogowe, jogurty. Mniejsze ilości fosforu (do 100 mg/100 g) zawierają warzywa, owoce oraz mleko i jasne pieczywo (tab. 1).

Tabela 1. Zróżnicowanie zawartości fosforu w produktach żywnościowych*
niska
<50 mg/100 g
średnia
50–100 mg/100 g
wysoka
100–250 mg/100 g
bardzo wysoka
>250 mg/100 g
gruszki
jabłka
pomarańcze
porzeczki
śliwki
kalafior
kapusta
marchew
pietruszka - korzeń
pomidory
ziemniak
margaryny
masło
mleko spożywcze
kefir
mąka pszenna
mąka żytnia jasna
pieczywo jasne
kasza jęczmienna (gotowana)
groszek zielony
papryka czerwona
pietruszka – liście
kiełbasy, wędzonki
mięsa: wołowe, cielęce, wieprzowe
drób
ryby
jaja
jogurt
ser twarogowy
pieczywo ciemne
kasza gryczana (gotowana)
fasola (gotowana)
groch (gotowany)
soja (gotowana)
kiełbasy suche: kabanosy, krakowska, myśliwska
szynka wołowa
wątroba
konserwy rybne
sery żółte fermentowane
orzechy: laskowe, włoskie
kakao
*Kunachowicz H. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych

Dodatkowym źródłem fosforu w produktach spożywczych mogą być fosforany dodawane podczas procesów przetwarzania żywności (pieczywo cukiernicze, napoje typu coca-cola).

Duża zawartość fosforu w diecie (zarówno dodanego w procesach technologicznych, jak i występującego naturalnie w postaci związków fitynowych) może mieć niekorzystny wpływ na przyswajanie innych składników mineralnych, a także prowadzić do zaburzeń sfery hormonalnej, która odpowiada za metabolizm wapnia w organizmie.

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek powinna charakteryzować się ograniczeniem spożycia fosforu. Aby to osiągnąć, należy zrezygnować z produktów o dużej zawartości tego pierwiastka. Należy także ograniczyć spożycie, ale nie wykluczać z diety mleka i jego przetworów (kefir, jogurt), ponieważ produkty te stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia.

Data utworzenia: 29.11.2012
Udostępnij:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Aktualności

  • Jest Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
    Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków – poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.
  • Zalety ostrej papryczki chili
    Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych przez „PLOS ONE”. To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.
  • Niewielu Polaków czyta etykiety spożywcze
    Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego
    Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
    Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies