×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Odżywianie w przypadku anemii

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam anemię. Jakie produkty powinnam jeść, aby poziom żelaza w organizmie wzrósł?

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"

Żelazo znajduje się w produktach w dwóch postaciach: hemowej i niehemowej.

Pierwsza postać jest najlepiej wchłanialna. Znajduje się w produktach zwierzęcych, np. cielęcinie, drobiu, podrobach (wchłanianie w ilości około 22%).

Wchłanianie żelaza niehemowego jest znacznie niższe (w ilości około 5%), np. ze szpinaku żelazo wchłaniane jest jedynie w 2%. Żelazo niehemowe znajduje się w żółtkach jaj, produktach zbożowych z pełnego ziarna, kaszach gruboziarnistych, zielonych warzywach (nać pietruszki, szczypior) oraz boćwinie, korzeniu pietruszki, buraku.

Na bioprzyswajalność żelaza mają wpływ składniki zawarte w pożywieniu. Warto mieć tę świadomość w trakcie komponowania posiłków.

Składniki działające korzystnie na wchłanianie żelaza:

  • kwasy zawarte w owocach i warzywach (askorbinowy, winowy, cytrynowy). Jedzenie produktów bogatych w witaminę C (owoców, warzyw) razem z produktami bogatymi w żelazo znacznie poprawia absorbowanie tego pierwiastka
  • cukier mleczny - laktoza
  • białko mięsa i ryb bogate w aminokwasy ułatwiające wchłanianie żelaza (histydynę, lizynę).

Składniki zmniejszające wchłanianie żelaza:

  • fityniany wchodzące w skład produktów zbożowych z pełnego przemiału
  • fosforany - znajdują się w dużych ilościach w mleku i jajach. Żółtko jaja zawiera dużą ilość żelaza (7,2 mg/100 g produktu), lecz jest słabo przyswajalne
  • kwas szczawiowy - większe ilości znajdują się w rabarbarze, szpinaku, szczawiu
  • nadmiar błonnika w diecie
  • kazeina mleka krowiego
  • białko serwatkowe
  • teina zawarta w herbacie oraz kofeina zawarta w kawie
  • wapń, mangan, miedź, cynk, kadm, ołów.

Przykładowa potrawa

Wątróbka najlepiej wieprzowa, cielęca lub wołowa (zawiera prawie 2 razy więcej żelaza od wątróbki z kurczaka). Do wątróbki sałatka z dodatkiem soku z cytryny i natki pietruszki (wit. C zwiększa wchłanianie żelaza).

Polecam indywidualną konsultację ze specjalistą w celu ustalenia ilości spożywania produktów będących źródłem żelaza oraz korzystania z metod diagnostycznych w celu kontrolowania stężenia żelaza (np. stężenie ferrytyny w surowicy krwi), ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar żelaza jest niekorzystny dla zdrowia.

02.12.2013
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta