×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wirusowe zapalenie wątroby typu C a dieta: Czy zakażony HCV może jeść słodycze?

Pytanie nadesłane do redakcji

Mój 19-letni syn choruje na HCV typ C. Proszę napisać, jaki rodzaj słodyczy może jeść, jakie ewentualnie ciastka, herbatniki, cukierki itp. Przeczytałam, że nie można jeść wyrobów czekoladowych – a co z resztą?

Odpowiedział

dr hab. med. Ernest Kuchar
kierownik Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Dieta w zakażeniu HCV jest bardzo indywidualna, podobnie jak postać kliniczna choroby: są zupełnie bezobjawowi pacjenci zakażeni HCV, którzy czują się bardzo dobrze i wyglądają jak osoby zdrowe. Tacy pacjenci powinni odżywiać się po prostu zdrowo, jak wszyscy inni ludzie. Z kolei pacjent z marskością wątroby wymaga diety z ograniczeniem białka. Jedynym wspólnym zaleceniem dla osób zakażonych HCV jest zakaz spożywania alkoholu oraz unikanie produktów spożywczych sprzyjających stłuszczeniu wątroby. Według źródeł amerykańskich już spożywanie 10 g czystego alkoholu dziennie, może powodować dodatkowe uszkodzenia wątroby i pogorszyć rokowanie.

Przy dobrym stanie wątroby, gdy nie doszło do rozwoju marskości, pacjent nie powinien modyfikować diety i jeść wszystkie zalecane produkty, które dobrze toleruje (po których dobrze się czuje).

Przez „zalecane produkty” rozumiem:

  • świeże owoce i warzywa
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • odpowiednią ilość białka
  • pokarmy obfitujące w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy i tłuste ryby morskie).

Podobnie jak wszyscy ludzie, pacjenci zakażeni HCV powinni unikać zepsutych, np. spleśniałych produktów spożywczych oraz zjełczałych lub przypalonych tłuszczów, regularnie spożywać świeże warzywa i owoce bogate w antyoksydanty oraz inne niezbędne składniki pokarmowe. Unikać z kolei należy przetworzonych (przemysłowych) produktów spożywczych i „śmieciowego jedzenia”, np. tanich ciastek zawierających tłuszcze nasycone (np. olej palmowy) i duże ilości cukrów prostych, a zwłaszcza syrop glukozowo-fruktozowy. Wymienione składniki przemysłowych produktów spożywczych sprzyjają stłuszczeniu wątroby, które jest niezależnym czynnikiem ryzyka progresji (postępu choroby) w zakażeniu HCV.

Redakcja mp.pl wyjaśnia - Co to są cukry proste?

Cukry proste, zwane inaczej monosacharydami, zawierają od 3 do 7 atomów węgla w cząsteczce. Najpowszechniej występującymi monosacharydami w żywności są: glukoza, fruktoza i galaktoza. Ich spożycie w diecie powinno być ograniczone do 10% wartości energetycznej diety. Nadmierne spożycie cukrów prostych wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem przewlekłych chorób niezakaźnych, do których zalicza się otyłość, cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe oraz nowotworowe. W związku z tym podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone obecne w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i nasionach roślin strączkowych.

Odpowiadając ściśle na Pani pytanie, słodycze nie są wskazane dla nikogo, bo sprzyjają rozwojowi oporności na insulinę i stłuszczeniu wątroby. Im mają wyższy tzw. indeks glikemiczny i są bardziej tłuste, tym gorzej. Najbezpieczniejsze są niskotłuszczowe, mało słodkie ciasta, np. drożdżowe. Unikać należy ciasta francuskiego i gotowych kruchych ciastek, które zwykle są bardzo słodkie i zawierają olej palmowy. Ograniczyć do minimum należy wszystkie słodkie napoje, w tym soki (np. Kubuś). Czekolada jest z pewnością lepsza niż cukierki, wyroby czekoladowe (czekoladki zwykle zawierają olej palmowy lub margaryny) czy nutella (olej palmowy z cukrem o smaku orzechowym). Ważne, by czekolada zawierała prawdziwy tłuszcz kakaowy, a nie jego tanie substytuty (margarynę, olej palmowy itp.).

Podsumowując, unikać należy:

  • pokarmów smażonych w tłuszczu
  • tłustych pokarmów, zwłaszcza zawierających tłuszcze nasycone
  • żywności wysoko przetworzonej i „śmieciowego jedzenia”
  • pokarmów zawierających konserwanty i środki ochrony roślin.

21.07.2023
Zobacz także
  • WZW typu C i przewlekłe zapalenie wątroby
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
Wybrane treści dla Ciebie
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
  • Dieta cukrzycowa
  • Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZW)
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta