Pytanie nadesłane do redakcji
Czy osoba z celiakią może jeść jajka w majonezie?
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
Jaja należą do produktów bezglutenowych. Majonez zaś może zawierać gluten. Dlatego należy sprawdzić to na opakowaniu czy na stronie producenta. Tak jest np. w przypadku majonezu kieleckiego, gdzie w opisie produktu na stronie internetowej widnieje informacja, że jest on bezglutenowy. W internecie można także spotkać informacje, że produkty marki Hellmanns także nie zawierają glutenu.
Warto korzystać z oficjalnych stron internetowych, np. celiakia.pl/produkty-dozwolone Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Są dostępne także gazety i poradniki tego Stowarzyszenia.