Pytanie nadesłane do redakcji
Czy dla pacjenta z dną ogólnie jest zalecana dieta niskotłuszczowa?
Odpowiedziała
dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Konsultacja merytoryczna
prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Pacjentom z dną moczanową zaleca się dietę o zawartości tłuszczu nie większej niż 30% energii z całodziennej racji pokarmowej. Dnie moczanowej może towarzyszyć nadmierna masa ciała, zaburzenia lipidowe czy tzw. zespół metaboliczny (współistniejące nadciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie triglicerydów, cholesterolu i glukozy).
Osobom ze wspomnianymi zaburzeniami, a także w prewencji chorób na tle wadliwego żywienia, zaleca się ograniczenie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, tłuste mięsa, tłuste wędliny, śmietana, sery topione, sery żółte) oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (wyroby cukiernicze, wafelki, ciasteczka, dania typu fast food). Zaleca się stosowanie niewielkich ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego - margaryn, olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek (do stosowania na zimno i na ciepło) oraz olej lniany i słonecznikowy (do stosowania na zimno).
Istotną kwestią dla zdrowia jest dostarczanie do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Głównym ich źródłem w diecie osób bez dny moczanowej powinny być tłuste ryby pochodzenia morskiego i ich przetwory. Jednak ze względu na to, że u pacjentów z dną moczanową spożycie takich produktów i przetworów rybnych, jak szproty, śledzie, tuńczyk, sardynki, łosoś wędzony, powoduje zwiększenie stężenia kwasu moczowego i są one przeciwwskazane, a takie ryby, jak dorsz, sandacz czy mintaj należy spożywać w ograniczonych ilościach, to jako źródło kwasów omega-3 zaleca się stosowanie oleju rzepakowego, oleju lnianego, a także orzechów włoskich i migdałów.