×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zasady przygotowywania posiłków przez pacjentów z refluksem

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam pytanie dotyczące diety w chorobie refluksowej. Spotykam się z różnymi wypowiedziami i nie do końca wiem, co jest dozwolone, a co zakazane. Czy potrawy można dusić lub piec w piekarniku bez folii aluminiowej, rękawa foliowego czy pergaminu? Zależy mi na rozwianiu wątpliwości czego na pewno nie mogę jeść. Zdaję sobie sprawę, że na niektóre produkty każdy organizm inaczej reaguje i to też prosiłabym uwzględnić.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Choroba refluksowa to zespół objawów towarzyszących zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Typowe objawy to uczucie zgagi, pieczenia, możliwe są także tak zwane objawy pozaprzełykowe, jak np. kaszel, chrypka itd.

Jest to schorzenie przewlekłe, może trwać latami z różnym nasileniem objawów. Choroba refluksowa może znacznie wpływać na komfort oraz jakość życia.

Leczenie choroby refluksowej obejmuje postępowanie niefarmakologiczne (dieta, unikanie pewnych rodzajów aktywności fizycznej, normalizacja masy ciała w przypadku nadwagi lub otyłości, zaprzestanie palenia papierosów, odpowiednia pozycja podczas snu) oraz farmakoterapię (leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego, leki alkalizujące). W rzadkich przypadkach konieczne jest leczenie operacyjne.

Postępowanie dietetyczne w chorobie refluksowej obejmuje kilka zasad.

  1. Ogólnie niewskazane są pokarmy, które zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku, opóźniają opróżnianie żołądkowe, zwiększają wydzielanie żołądkowe, pobudzają receptory czuciowe w przełyku.
  2. Wskazane jest częstsze spożywanie mniejszych objętościowych posiłków, unikanie jedzenia w biegu (to znaczy łapczywego, szybkiego spożywania posiłków).
  3. Należy wyeliminować posiłki tłuste, ciężkostrawne (jak np. bigos, golonka itd.), pikantne.
  4. Należy wyeliminować napoje gazowane, mocną kawę i mocną herbatę, alkohol.

Na pewno nie można jeść smażonych, ociekających tłuszczem potraw, należy wykluczyć mocne kawę oraz herbatę, miętę. Pikantne, ostro doprawione pokarmy także są zabronione - zamiast, np. chili lepiej zastosować łagodniejsze przyprawy.

Co do sposobu przygotowania, często zaleca się pieczenie w folii, rękawie. Jednak nie jest to warunek konieczny w przygotowywaniu posiłków. Podstawą będzie unikanie wstępnego obsmażania przed duszeniem bądź pieczeniem w piekarniku. Zastosowanie rękawa lub folii ma na celu zatrzymanie aromatu i zabezpieczenie przed wysychaniem przygotowywanego jedzenia.

Dokładne wskazówki oraz lista pokarmów zabronionych i zalecanych zostały dokładnie opisane w dziale poświęconym dietom. Nasilenie objawów refluksu może być różne po różnych pokarmach i jest sprawą bardzo indywidualną. Jeden pacjent cierpi po zjedzeniu plasterka żółtego sera, podczas gdy drugi może go zjadać w dużych ilościach, nie odczuwając objawów. Niestety często pacjenci uczą się swojej listy rzeczy dozwolonych i zakazanych na podstawie obserwacji, jak reaguje ich organizm na poszczególne pokarmy.

Piśmiennictwo:

Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007.
Materiały na www.dieta.mp.pl
21.01.2015
Zobacz także
  • Wpływ błonnika pokarmowego na przebieg choroby refluksowej przełyku
  • Skutki niestosowania diety u osoby chorej na refluks
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Choroba refluksowa przełyku (refluks): przyczyny, objawy i leczenie
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Kaszel w pozycji leżącej, czy to objaw kaszlu refluksowego?
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Dieta cukrzycowa
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta