Mam 19 lat i jestem uczulona na nikiel, chrom oraz kobalt. Wiem, że mam przestrzegać diety bez ostrych przypraw, konserwantów i barwników spożywczych. Czego mam jeszcze unikać w swojej diecie?
Fot. pixabay.com
Najczęstszą chorobą będącą następstwem uczulenia kontaktowego jest wyprysk kontaktowy charakteryzujący się patologiczną reakcją skóry na kontakt z uczulającym alergenem. Wykwity skórne typowe dla tej choroby to zmiany o charakterze grudek, pęcherzyków, rumienia.
Do uczulenia dochodzi głównie w wyniku bezpośredniego kontaktu skóry z alergenem, możliwa jest również droga powietrznopochodna (przebywanie w pomieszczeniach, w których cząsteczki alergenu znajdują się w powietrzu) oraz mniej istotna droga pokarmowa.
Głównymi źródłami alergenów są:
- Nikiel: stopy metali (sztuczna biżuteria, zamki, haftki itp., płytki ortopedyczne, materiały ortodontyczne i protetyczne, wszystkie przedmioty metalowe, w tym również monety, obudowy aparatów telefonicznych), niektóre barwniki, chłodziwa, baterie.
- Chrom: cement, skóry garbowane dwuchromianem potasowym, barwniki tekstylne, niektóre farby, barwniki stosowane do wykonywania tatuaży, cienie do powiek, tusze do rzęs, środki antykorozyjne, środki konserwujące drewno, stopy metali, zapałki, pasty do butów, kleje, barwniki, detergenty. Związki chromu stosowane są także w galwanizacji, fotografii, spawaniu, rolnictwie, litografii, ceramice, w przemyśle: RTV, samochodowym, mleczarskim (ocena jakości mleka).
- Kobalt: stopy metali (stal nierdzewna, stopy stomatologiczne), środki przyspieszające wysychanie farb, farby do szkła i porcelany.
W przypadku alergizacji na drodze pokarmowej zmiany wypryskowe mogą być rozsiane na całej powierzchni ciała.
Produkty spożywcze mogące zawierać nikiel to:
gruszki, wiśnie, banany, rabarbar, brzoskwinie, orzechy, pistacje, kukurydza, soja, orzechy ziemne, fasola, bób, soczewica, groch, pomidory, kalarepa, szparagi, pietruszka, cebula, grzyby, szpinak, kapusty, sałata, brokuły, warzywa konserwowe, produkty z pełnego ziarna, płatki owsiane, gryka, proso, proszek do pieczenia, żółte i topione sery, podroby, skorupiaki, śledź, tuńczyk, makrela, szczupak.
Prawdopodobnie produktów spożywczych zawierających nikiel jest jeszcze więcej, ale nie oznacza to wcale, że wszystkich ich należy unikać. Ponadto zawartość niklu może być różna w produktach pochodzących z różnych upraw.
Produkty spożywcze zawierające chrom:
herbata, kakao, orzechy, suszone figi, suszone morele, ostrygi.
Woda wodociągowa także może zawierać związki niklu, chromu, kadmu oraz inne pierwiastki, np. ołów, dlatego też nie zaleca się spożywania wody z tzw. pierwszego cieku.
Piśmiennictwo:
Fal A.M. (red.): Alergia, choroby alergiczne, astma. Tom 2. Kraków, Medycyna Praktyczna 2011: 371-391.Gliński W., Rudzki E. (red.): Alergologia dla lekarzy dermatologów. Wydawnictwo Czelej, 2002.
Stollery N.: Wyprysk. Lekarz Rodzinny. 2009; 11 (147): 1074-1075.
Rudzki E.: Chrom. [w:] Alergeny. Kraków, Medycyna Praktyczna 2008: 417-428.
Rudzki E.: Alergeny. Chrom. [w:] Gliński W., Rudzki E. (red.): Alergologia dla lekarzy dermatologów. Czelej 2002: 147-155.