×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy picie soku marchewkowego z równoczesnym podjadaniem orzechów umożliwia wchłanianie witamin A, D, E, K?

Pytanie nadesłane do redakcji

Wiadomo, że witaminy A, D, E, K są wchłaniane razem z tłuszczami, jednak zastanawiam się, czy np. picie soku marchewkowego z równoczesnym podjadaniem orzechów, czy też pestek dyni umożliwia wchłanianie tych witamin?

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Pracownia Żywienia Dzieci i Młodzieży
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Sok marchwiowy bogaty jest w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Jej wchłanianie zwiększa się w obecności tłuszczów. Orzechy i pestki nasion (dyni czy słonecznika) są bogate w korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są ponadto doskonałym źródłem białka i wielu cennych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E, selen, miedź, magnez i polifenole. Mogą stanowić dodatek do musli, sałatek, można je spożywć jako przekąskę. Należy jednak pamiętać, że są bardzo kaloryczne (np. 100 g orzechów to ok. 600 kcal).

Ze względu na zawartość tłuszczu mogą wpływać na poprawę wchłaniania witaminy A z innych produktów w tym z soku marchwiowego.

14.04.2015
Zobacz także
  • Tłuszcze
  • Witamina A – źródła, właściwości, działanie, skutki niedoboru
  • Witaminy
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta